Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Σεισμός στην Κρήτη: Ζημιές στη Ζάκρο, κατέρρευσε εκκλησάκι σε χωριό της Σητείας - Παπαδόπουλος: Αν υπάρξει τσουνάμι θα είναι μικρό


Νέα αναστάτωση προκάλεσε στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν από λίγο.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα και σημειώθηκε 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός και έβγαλε τον κόσμο έξω από τα σπίτια και τα κτίρια, ενώ όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σητείας Γώργος Ζερβάκης από την ισχυρή σεισμική δόνηση έχουν προκληθεί ζημιές.

Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι εικόνες από τον Ξερόκαμπο Σητείας όπου όπως αναφέρει το cretalive κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Όπως φαίνεται και στις εικόνες, μόνο ένας τοίχος έχει μείνει όρθιος, ενώ στο σύνολό του το κτίσμα έχει καταρρεύσει.

Πυροσβεστική: Κατάρρευση εκκλησίας και κατολισθήσεις -Καμία αναφορά για εγκλωβισμούς

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, μιλώντας στο iefimerida.gr, υποστήριξε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή (ώρα: 13:03), δεν υπάρχει καμία αναφορά για εγκλωβισμό ανθρώπου.

Η Πυροσβεστική επιβεβαίωσε ότι κατέρρευσε το εκκλησάκι στο Ξερόκαμπο καθώς και ότι έχουν γίνει αναφορές για περιορισμένες κατολισθήσεις στην ίδια περιοχή. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής τέθηκαν και παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή.

Ακολούθησε μετασεισμός

Σημειώνεται ότι μετά τα 6,3 Ρίχτερ ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

"Σπάσανε τα πάντα, τρέμω ολόκληρη"

«Τρομάξαμε πάρα πολύ, και τώρα κάνει μετασεισμό. Τρέμω ολόκληρη, νόμιζα ότι θα με πλακώσουν τα ράφια» λέει η κυρία Μαρία Τακάκη, από το μίνι μάρκετ «Αίολος» στη Ζάκρο Σητείας.

Η κυρία Τακάκη προσέθεσε ότι «έπεσαν όλα τα πράγματα από το μαγαζί. Σπάσανε λάδια, μπουκάλια, κρασιά. Έχουμε φοβηθεί πάρα πολύ και δεν μπορώ να ηρεμήσω». Κάτοικος της περιοχής που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα, υποστήριξε ότι έχει καταρρεύσει η μοναδική εκκλησία του χωριού. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε.

Παπαδόπουλος: Ισχυρή δόνηση, δεν σχετίζεται με το Αρκαλοχώρι

Ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης στο CNN Greece για τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:24 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, στη Σητεία της Κρήτης.

«Ο σεισμός αυτός ήταν πολύ ισχυρός, είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Έγινε στο θαλάσσιο χώρο νοτίως της Ιεράπετρας στην Κρήτη», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η δόνηση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που είχε γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.

«Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εστία που υπάρχει στο Αρκαλοχώρι, είναι πολύ μακριά και εντελώς διαφορετική εστία και ευτυχώς έγινε σε θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί βλάβες, αλλά έγινε πολύ αισθητός και στην Κρήτη, ιδιαίτερα στην Ανατολική Κρήτη αλλά και σε νησιά όπως η Ρόδος», είπε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος 
Παπαδόπουλος.

Αναφερόμενος στην προειδοποίηση για τσουνάμι που εξέδωσε το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, τόνισε ότι είναι προληπτική και εκτίμησε ότι εάν υπάρξει πράγματι τσουνάμι, θα είναι μικρό.

Τσελέντης: Δεν συνδέεται με το Αρκαλοχώρι

Ο νέος ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Κρήτη, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Αρκαλοχώρι, τονίζει μιλώντας στο CNN Greece ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

«Είναι σε μία περιοχή που ξέρουμε ότι κάνει τέτοια γεγονότα και ήταν ο κύριος σεισμός απ΄ότι φαίνεται. Η περιοχή αυτή κάνει πάντα σεισμούς», προσθέτει ο κ. Τσελέντης υπογραμμίζοντας ότι ευτυχώς συνέβη στη θάλασσα.

Λέκκας: Δεν συνδέεται με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων, είναι πως δεν συνδέεται ο νέος σεισμός με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι.

Προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου η περιοχή επλήγη σεισμό 5,8 Ρίχτερ όταν και έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος όταν κατέρρευσε ο ναός του Προφήτη Ηλία, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά χτίσματα στο Αρκαλοχώρι και σε γύρω χωριά.

4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

Λίγα λεπτά μετά την ισχυρότατη δόνηση, ακολούθησε σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο, με εστιακό βάθος τα 12,6 χιλιόμετρα.

Ακολούθως, κοντά στη Σητεία υπήρξε και μετασεισμός 4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ