Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Μεγάλος σεισμός τη νύχτα στον Κορινθιακό. Τι λένε οι σεισμολόγοι



Σεισμός ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου λίγα λεπτά μετά τη 1:00.

Tο επίκεντρο εντοπίζεται στη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα νοτιοδυτικά των Αντικύρων, δηλαδή νότια από την Αράχοβα και νοτιοανατολικά από την Ιτέα στον νομό Φωκίδας.

Σύμφωνα με την πρώτη αυτόματη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,0 Ρίχτερ γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την αναθεωρημένη λύση.



Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επίκεντρο του σεισμού είναι ο οικισμός «Μακριά Μαλλιά» στην χερσόνησο Παρνασσίδας στον νομό Φωκίδας, ο οποίος βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νότια - νοτιοανατολικά της Δεσφίνας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται τελικά στα 13,3 χιλιόμετρα και όχι στα 10, όπως ανέφεραν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Μάλιστα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τονίζει πως οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί στην περιοχή είναι αρκετά ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται από το αυτοματοποιημένο σύστημα.



Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Αξιωματικός υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας δήλωσε μιλώντας στο ethnos.gr για τον σεισμό: «Ήταν δυνατή η δόνηση αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές. Ο κόσμος ανησύχησε αλλά παραμένει κανονικά μέσα στα σπίτια του».

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά για ζημιές.


Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική δεν δέχθηκε τηλεφωνήματα ακόμα για ζημιές, όμως οχήματα βγήκαν για περιπολία στους δρόμους της Ιτέας και της Άμφισσας για προληπτικούς λόγους.

Αισθητός σε πολλές περιοχές


Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Κόρινθο, ενώ και η Αττική ταρακουνήθηκε. Υπάρχουν αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Μαγνησία!

Μιλώντας στο in.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η περιοχή του Κορινθιακού θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

«Ήταν ένας σεισμός που έγινε έντονα αισθητός σε αρκετές περιοχές, ακόμα και στην Αττική» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι οι σεισμολόγοι θα πρέπει λάβουν όλα τα στοιχεία για να μελετήσουν το φαινόμενο.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν αν η δόνηση αυτή ήταν ο κύριος σεισμός ή αν θα ακολουθήσουν και άλλες ισχυρότερες στην περιοχή.

Λέκκας: Πρόωρο να πούμε αν ήταν η κύρια δόνηση

Στο μικρό εστιακό βάθος, που υπολογίζεται σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο στα 5 χιλιόμετρα εστίασε την προσοχή του, μιλώντας στο in.gr, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.


Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι είναι πρόωρο για τους ειδικούς να αποφανθούν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ σημείωσε πως η σεισμική δόνηση εντάσσεται στη σεισμικότητα της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ