Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Πέθανε σε ηλικία 107 ετών ο τελευταίος Εύζωνας του θρυλικού 2/39 Συντάγματος


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 107 ο Γεώργιος Γκίζας, ο τελευταίος εύζωνας του ηρωικού 2/39 Συντάγματος Ευζώνων.
Ο Γεώργιος Γκίζας έγραψε χρυσές σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης, όντας μέλος από τις πρώτες στρατιωτικές μονάδες που πολέμησαν με τους Ιταλούς.

Το 2021, ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, είχε τιμήσει τον ήρωα, κάτι που με συγκίνηση θυμήθηκε σήμερα Σάββατο (5/11), την ημέρα του θανάτου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποστολάκης: Να είμαστε προετοιμασμένοι και για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης


Η ανάρτηση του δημάρχου Ναυπακτίας

«Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον 106χρονο Γεώργιο Γκίζα, τον τελευταίο Εύζωνα του ηρωικού 2/39 Σ.Ε. του Ελληνοϊταλικού μετώπου.
Πριν από ένα χρόνο, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, σε μία ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας, τιμήσαμε στο πρόσωπό του τους Έλληνες αγωνιστές.
Αιωνία του η μνήμη!».
 

Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων "Σχης Καραχρήστος" ιδρύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1913 έχοντας έδρα το Μεσολόγγι. Η ίδρυση του έγινε κατά την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού μετά την Βαλκανικούς Πολέμους.

Το σύνταγμα πολέμησε στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού μετώπου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελώντας μέρος της 3ης Μεραρχίας Πεζικού. Το σύνταγμα πολέμησε από τις 25 Απριλίου 1918 μέχρι το τέλος του πολέμου στην περιοχή των Πρεσπών. Μετά τη Συμμαχική διάλυση του γερμανοβουλγαρικού μετώπου το φθινόπωρο, το σύνταγμα έκανε προέλαση προς το Πίροτ. Μαζί με την υπόλοιπη μεραρχία, μεταφέρθηκε στη Σμύρνη τον Αύγουστο του 1920, και πήρε μέρος σε όλες τις μετέπειτα επιχειρήσεις της μικρασιατικής Εκστρατείας μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41, το σύνταγμα αποτελούσε μέρος της 8ης Μεραρχίας Πεζικού και ήταν μια από τις πρώτες ελληνικές στρατιωτικές μονάδες που πολέμησαν με τους Ιταλούς. Το σύνταγμα υπηρέτησε καθ ' όλη τη σύγκρουση και διαλύθηκε μετά την συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού στους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1941.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1950 ιδρύθηκε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Μεσολόγγι. Στις 31 Αυγούστου 1965 απέκτησε την ονομασία "12ο Σύνταγμα Πεζικού" πριν μετονομαστεί σε "2/39 Σύνταγμα Ευζώνων" στις 26 Ιουνίου 1978. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2000, το σύνταγμα απέκτησε την τιμητική ονομασία "Σχης. Καραχρήστος" προς τιμήν του διοικητή του, Συνταγματάρχη Βλάση Καραχρήστο, ο οποίος σκοτώθηκε πολεμώντας στις 20 Αυγούστου 1921.

Για την εν καιρώ πολέμου υπηρεσία του, το σύνταγμα έχει παρασημοφορηθεί δύο φορές με το υψηλότερο στρατιωτικό βραβείο της Ελλάδας, τη Κλάση Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρεία: έχει τιμηθεί μια φορά για τις δράσεις του στο μακεδονικό Μέτωπο, και άλλη μια φορά για τις μάχες στις οποίες συμμετείχε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1921, ειδικά στην διήμερη μάχη του Αβγκίν κοντά στη Προύσα τον Μάρτιο. Το σύνταγμα τιμήθηκε με τον Σταυρό πολέμου 1914-1918 για τις δράσεις του στο μακεδονικό Μέτωπο.

Το σύνταγμα και το κέντρο εκπαίδευσης βρίσκεται στο "Στρατόπεδο Σπύρος Μουστακλής" στα βόρεια προάστια του Μεσολογγίου.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ - Μαγειρίτσα εορταστική, κοκκινιστή για την Ανάσταση! Είναι εξαιρετικά νόστιμη και μπορείτε να τη σερβίρετε είτε σκέτη, σαν κοκκινιστό φαγάκι (δεν είναι σο...
    Πριν από 1 ημέρα
  • SILVER ALERT στη Μαγνησία - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ενηλίκου, στη Μαγνησία. Ο Καραμπατσής Ιωάννης, 49 ετών, εξαφανίστηκε στην περιοχή του Πτελεού Μαγνησίας, την 23/04/24...
    Πριν από 2 ημέρες