Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Κιβωτός του Κόσμου: «Προσπάθησα 25 φορές να γίνω ανάδοχος»: Γιατί εξετάζονται τυχόν παράνομες υιοθεσίες (βίντεο)


Συνεχείς είναι oι καταγγελίες που έρχονται στο «φως» για τις πρακτικές της Κιβωτού του Κόσμου, με τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές να έχουν ένα δύσκολο έργο μπροστά τους. Κι ενώ οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, ο πατήρ Αντώνιος ξέσπασε χτες, Τετάρτη, λέγοντας πως δεν έχει κάνει κακό σε κανένα παιδί.

Εκτός από τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση λεκτική και σωματική και βασανιστήρια στις δομές της Κιβωτού, υπάρχει καταγγελία και για μπλόκο σε υιοθεσία παιδιού, με διάφορες δικαιολογίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κιβωτός του Κόσμου: «Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της ΜΚΟ από τις Αρχές


Η κυρία Χριστίνα Μαλανδράκη είναι μια από τις γυναίκες που προσπαθούν να υιοθετήσουν ένα παιδάκι και η οποία όπως λέει στο Open προσπάθησε δεκάδες φορές να προσεγγίσει την Κιβωτό και την απέρριπταν με διάφορους τρόπους.

Σύμφωνα με την ίδια, το τελευταίο διάστημα μέσα σε 8 μήνες έχει κάνει πάνω από 25 αιτήσεις.


«Έχω πιστοποίηση νόμιμα από το σύστημα. Είμαι ανάδοχη και όλες τις φορές η Κιβωτός απαντούσε "τα παιδιά περνάνε εδώ ωραία, δεν θέλουνε να φύγουνε". Και δεν το κάνανε μόνο σε μένα.


Άλλη φορά μου απαντούσανε «το παιδί έχει ένα δύο τρία αδέρφια, θα τα πάρεις όλα μαζί. Μα είναι πρακτικά αδύνατον να πάρεις τόσα παιδιά ή το “παιδί έχει κάποιον συγγενή και θα το φέρνεις κάποιες φορές την εβδομάδα».

Η ίδια σημειώνει πως αυτές οι απαντήσεις είναι γραπτές.


Στην τηλεόραση του Open μίλησε και ο κ. Γ. Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφορικά με τις υιοθεσίες.

Όπως εξήγησε: «Η χώρα μας μετά το 2018 έχει ένα τελείως διαφορετικό σύστημα υιοθεσίας και αναδοχής. Πριν από αυτή την περίοδο ατομικά, ο κάθε πολίτης μπορούσε να πηγαίνει σε μια δομή και να κάνει αίτημα για να υιοθετήσει ή να γίνει ανάδοχος γονέας. Τώρα πλέον όλα είναι σε ηλεκτρονικό σύστημα. Πρέπει οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς να εκπαιδευτούν να γραφούν στο μητρώο θετών γονέων κτλ. Αυτό το κάνει πολύ πιο διαυγές και υπάρχουν εκθέσεις των κοινωνικών συμβούλων για το εάν οι υποψήφιοι κρίνονται ικανοί. Στην πρότερη περίοδο ήταν εντελώς διαφορετικά. Αυτό που άλλαξε και ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια είναι μια διαδικασία που δίνει εχέγγυα στον πολίτη που θέλει να υιοθετήσει ή να γίνει ανάδοχος πως όλα θα είναι διαυγές».

Ο κ. Σταμάτης σημειώνει πως εξετάζεται η περίπτωση της κυρίας Μαλανδράκη.

Σε ερώτηση γιατί να μην θέλει μια δομή να δώσει για υιοθεσία έχει παιδί, απαντά πως εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις.


Ο κ. Σταμάτης σημειώνει πως υπάρχουν ενδείξεις πως ξαναβάφτιζαν τα παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικό όνομα. «Η Κιβωτός έχει κληθεί να απαντήσει. Εξετάζεται και το εάν αυτό γινόταν για παράνομες υιοθεσίες», σημειώνει.

Έρευνες από την οικονομική αστυνομία

Σημειώνεται πως πλέον έρευνες εκπονεί και η οικονομική αστυνομία με στόχο τη διερεύνηση όλων των «γκρίζων ζωνών» σχετικά με τα οικονομικά της δομής.

Η παρέμβαση του σώματος στη ΜΚΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς, στις δυνατότητες της οικονομικής αστυνομίας είναι και να σχηματίσει άμεσα δικογραφία μόλις εντοπίσει τυχόν παρανομίες. Οι αξιωματικοί της οικονομικής αστυνομίας πήγαν στη βασική δομή της ΜΚΟ στον Κολωνό κι από εκεί έχουν πάρει μαζί τους κι εξετάζουν εξονυχιστικά παραστατικά, βιβλία εσόδων – εξόδων, ισολογισμούς – ό,τι βιβλίο υπήρχε στο λογιστήριο, προκειμένου να το ελέγξουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, αυτό που ψάχνουν κυρίως, είναι το ταμείο, καθώς μιλάμε για μία μη – κυβερνητική οργάνωση η οποία στο ταμείο της έβαζε πάρα πολλά χρήματα – κάποιοι, μάλιστα, υπολογίζουν αυτό το ποσό, όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση της «Κιβωτού» να ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Το θέμα της οικονομικής αστυνομίας είναι, το πού πήγαν αυτά τα χρήματα.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ