Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης για 4 ώρες η σορός του Κωνσταντίνου. Αναβάθμιση της παρουσίας της κυβέρνησης στην κηδεία


Την αναβάθμιση της παρουσίας της στην κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Β΄, αποφάσισε η κυβέρνηση καθώς με μία λιτή ανακοίνωση ανακοινώνει ότι «θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη».
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, μετά και την διυπουργική συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις σχετικά με το τελετουργικό της κηδείας του Κωνσταντίνου Β', το Μέγαρο Μαξίμου είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί μόνο από την Υπουργό Πολιτισμού.

Σχετικά, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαν αποφασιστεί τα εξής:
  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.
Εντούτοις, φαίνεται ότι τελικά επικράτησαν δεύτερες σκέψεις καθώς από χθες υπάρχει έντονη διαφοροποίηση «γαλάζιων στελεχών» με πρώτη αυτή του Αντώνη Σαμαρά: «Ο πρώην βασιλιάς υπήρξε ο συνταγματικά ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σε μια τοποθέτηση με σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως - πέρα από την ανθρώπινη πλευρά - έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες...» αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δημιουργήθηκε έντονος πολιτικός πονοκέφαλος με αφορμή το γεγονός ότι ορισμένοι βουλευτές εξεδήλωσαν την πρόθεσή τους να παραστούν στη κηδεία. Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι μέτρησαν το πολιτικό κόστος που θα δημιουργηθεί από πιθανή παρουσία σημαντικού αριθμού βουλευτών ή και υπουργών στην κηδεία του Κωνσταντίνου Β' και αποφάσισαν να αναβαθμίσουν την κυβερνητική συμμετοχή με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου.

Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου θα τελεστεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η εξόδιος ακολουθία του Κωνσταντίνου Β' με τις Αρχές να αναμένουν την τελική λίστα με τα ονόματα των «γαλαζοαίματων» που θα φτάσουν στη χώρα μας για την κηδεία.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η σορός του Κωνσταντίνου Β' θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη από τις 06:00 έως τις 10:00 την Δευτέρα.

Έτσι οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να μεταβούν για αυτές τις ώρες στο παρεκκλήσι δίπλα από τον ιερό ναό προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Β'.

Ποιοι επίσημοι θα έρθουν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το Open, οι πληροφορίες για μεγάλο αριθμό επισήμων από το εξωτερικό αλλάζουν τα δεδομένα στην Αστυνομία. Μάλιστα τα μέλη των βασιλικών οικογενειών θα ξεκινήσουν να φτάνουν στην Ελλάδα από την Παρασκευή, καθώς θα πραγματοποιηθεί η άφιξη των κορών των κορών της μητέρας του βασιλιά της Ισπανίας, Σοφίας, ενώ ήδη έχει δηλώσει ότι την Κυριακή στη χώρα μας θα βρίσκεται ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου.

Σημειώνεται επίσης ότι με επίσημη ανακοίνωσή του το παλάτι της Δανίας δήλωσε ότι στη χώρα μας θα έρθει η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη.

1.500 αστυνομικοί και αυξημένα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση τα ονόματα των επισήμων αποτελούν πονοκέφαλο για την ΕΛΑΣ, καθώς είναι σαφές ότι θα έρθουν εκπρόσωποι όλων των βασιλικών οικογενειών και σίγουρο θεωρείται ότι θα έρθουν και βασιλείς που εκπροσωπούν τις χώρες τους. Σημειώνεται ότι τα μέτρα είναι διαφορετικά και πιο αυστηρά για έναν βασιλιά που εκπροσωπεί τη χώρα του και είναι αρχηγός κράτους.

Οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ήδη ξεκινήσει ένα πιλοτικό επιχειρησιακό σχέδιο, καθώς ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των επισκεπτών. Παρόλα αυτά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επί ποδός θα βρίσκονται περίπου 1.500 αστυνομικοί.

Επιπλέον σημειώνεται ότι ενώ η Μητρόπολη Αθηνών είναι ένας χώρος δοκιμασμένος από την Αστυνομία, αντιθέτως το Τατόι είναι αυτό που προβληματίζει τις Αρχές, καθώς δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος και ενδέχεται να αλλάξει το επιχειρησιακό σχέδιο αναλόγως τους επισήμους που θα φτάσουν στο σημείο.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ