Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Πρόταση μομφής: Δείτε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις και αποκαλύψεις για την υπόθεση παρακολουθήσεων. Αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα ο κ. Γεραπετρίτης ανέβηκε στο βήμα του Κοινοβουλίου και έκανε αποδεκτή την πρόταση δυσπιστίας ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως και θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Στην πρόταση μομφής αντέδρασε άμεσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τη χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη», ενώ παράλληλα ανέφερε ότι προκαλούσε καιρό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να την κάνει τονίζοντας ότι «είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να επιβεβαιώσουμε την συνοχή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αλλά να συγκρίνουμε πεπραγμένα 4ετίας»

Αναλυτικά η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
ΘΕΜΑ: «Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης
(Άρθρα 84, παρ.2 Συντ. και 142 ΚτΒ)»

Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού predator. Το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ιστορικά πρωτοφανές. Όπως και το βαρύτατο πλήγμα που επιφέρει στους θεσμούς της χώρας και τη δημοκρατική ομαλότητα. Η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη.

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε να προστεθεί, μετά τη σταδιακή αποκάλυψή του, το σκάνδαλο της λυσσαλέας προσπάθειάς συγκάλυψής του, η άρνηση κάθε λογοδοσίας, η πάση θυσία προστασία των υπεύθυνων και των αυτουργών της θεσμικής εκτροπής και η προσπάθεια εκφοβισμού των κρατικών λειτουργών, που τιμώντας τη συνταγματική αποστολή τους, διεξάγουν έρευνες για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο καιρό αρνιόταν κάθε ευθύνη, έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τα τεκμήρια των ίδιων των πράξεών του. Αποδεικνύεται ότι υπερέβη κατ' εξακολούθηση τα όρια που θέτουν η συνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Αποδεικνύεται ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και ότι, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή (άρθρο 87 του ν. 4790/2021, ν. 5002/2022).

Η πρώτη θεσμική ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. Αποδεικνύεται ότι το έκανε προκειμένου να εκτελέσει ένα σχέδιο αυθαίρετης αξιοποίησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με απώτερο σκοπό την κατίσχυση έναντι πάντων, πέρα από κανόνες και αρχές, και την εγκαθίδρυση ενός προσωπικού πολιτικού καθεστώτος. Αναλαμβάνοντας υπό τον άμεσο διοικητικό έλεγχό του την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε και τον ρόλο του επικεφαλής ενός νοσηρού ιστού παρακολουθήσεων στον οποίο στοχευμένα και εν γνώσει του ενεπλάκησαν ως θύματα όχι μόνο αντίπαλοι, αλλά και στελέχη της ίδιας της Κυβέρνησης και των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται. Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοείται να παραμένει πρωθυπουργός.

Τεράστιες ευθύνες έχει όμως και η κυβέρνηση συλλογικά. Συμπράττει στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, που παρακωλύει την έρευνα και κάθε εξεταστική διαδικασία, επιχειρεί την απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και της ΑΔΑΕ. Δεν νοείται να παραμένει στη θέση της μια κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι εν δυνάμει παρακολουθούμενα και εν δυνάμει εκβιαζόμενα. Πόσω μάλλον όταν, μ' αυτόν το φόβο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, οι υπουργοί καλούνται να υλοποιήσουν ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές -κατεδάφιση του ΕΣΥ, ανοχή αισχροκέρδειας, αδιαφορία για τη φτωχοποίηση και την υπερχρέωση των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποχώρηση της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον κ.ά.- που ικανοποιούν τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών.

Ο αγώνας του κ. Μητσοτάκη να αποκρύψει από τη λαϊκή κρίση την ηθική χρεοκοπία του έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας στο διασυρμό κάθε άλλου θεσμού (Βουλή, Δικαιοσύνη, Ανεξάρτητες Αρχές). Ο καθεστωτισμός του μεταδίδεται ως αντιδημοκρατική, θεσμική πανδημία, απομακρύνοντας τη χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας. Η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, προσβάλλοντας τόσο βαριά τη Δημοκρατία που δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης».

ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση μομφής: Θέλουν να κλείσουν άρον – άρον τη συζήτηση μεσημέρι Παρασκευής – Επιχειρούν συσκότιση

Στο μεταξύ, επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με πηγές της Κουμουνδούρου να υπογραμμίζουν ότι με την απόφαση του Κώστα Τασούλα για τον τρόπο διεξαγωγή της συζήτησης για την πρόταση μομφής στη Βουλή επιχειρείται η συσκότιση της υπόθεσης.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε η συζήτηση να ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Παρασκευής, με τις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης να κλείνουν στις 3 τα μεσάνυχτα.

Αναλυτικά τι τονίζουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μετά από 6 μήνες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει τώρα να αφήσει στο σκοτάδι και τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ορίζοντας τη συζήτηση της Τετάρτης και της Πέμπτης μέχρι τις 3 τα χαράματα και ολοκληρώνοντάς την άρον άρον το μεσημέρι της Παρασκευής για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικα χρονικά, επιχειρούν να μην ενημερωθούν επαρκώς οι πολίτες για την εκτροπή που ενορχήστρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Με αυτόν τον τρόπο όμως επιβεβαιώνουν ξανά την ενοχή τους και κάνουν τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν “είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας” να μοιάζουν με το πιο σύντομο ανέκδοτο. Έντρομοι μπροστά στην αποκάλυψη της αλήθειας, επιχειρούν την συσκότιση ακόμη και αυτή την ώρα. Ό,τι κι αν κάνουν το φως της αλήθειας νίκησε ήδη το σκοτάδι της συγκάλυψης»

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα για πρόταση μομφής: Έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του – Αιχμές κατά Ράμμου

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε πολύ υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός, επεσήμανε πως «ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του».

Επιπρόσθετα άφησε αιχμές τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, ενώ εξήρε και το ρόλο της ΕΥΠ στην υπόθεση της μικρής Μαρίας του Έβρου.

Όσα είπε ο πρωθυπουργός:

«Η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς το λαό. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. (…) Θα είναι μια ευκαιρία να μάθουμε πολλά, γιατί σχετικά με το θέμα των υποκλοπών έχουμε τοποθετηθεί με ευθύτητα. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ χωρίς να αγνοούμε λάθη και χωρίς να διαλύουμε μια πολύτιμη υπηρεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Κρήτη και συνέχισε:

«Πώς θα επιμέναμε με τόση σιγουριά για τα πραγματικά γεγονότα στην υπόθεση της μικρής Μαρίας, χωρίς τη συμβολή της ΕΥΠ; Είναι θράσος να σηκώνουν το δάχτυλο, θα κληθούν αυτές τις μέρες να μας μιλήσουν για όσα σιωπούν. Για παράδειγμα: Πήραν και πόσα χρήματα από τον κ. Καλογρίτσα, όπως καταθέτει η γραμματέας του; Και επιβεβαιώνουν τα μηνύματα μεταξύ του επιχειρηματία και του κ. Παππά».

«Καλύπτει ακόμα ο κ. Τσίπρας τους 2 υπουργούς που κατηγορούνται στο ειδικό δικαστήριο;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πώς γίνεται να συλλαμβάνεται για απάτες ένας από τους κουκουλοφόρους μάρτυρες που έστησαν τη σκευωρία της Novartis;»

Αιχμές κατά του Χρήστου Ράμμου της ΑΔΑΕ

«Όσο για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ που ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ τον έκανε σημαία του, θα δούμε στην πορεία τελικά πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του. Με τον κ. Τσίπρα δεν επιλέγω τη σύγκρουση, αλλά τη σύγκριση», τόνισε, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά του Χρήστου Ράμμου
.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων:

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ