Του Σπύρου Δημητρέλη (http://www.capital.gr/)
1.Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε χρέη προς την εφορία
Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τμηματικά τις οφειλές τους προς την εφορία δίνει στους φορολογούμενους η φορολογική νομοθεσία. Σε ισχύ βρίσκεται διαρκής ρύθμιση η οποία δίνει στους φορολογούμενους το δικαίωμα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες προς την εφορία οφειλές τους σε έως 33 δόσεις.
Με φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο και οι προβλέψεις του για την τμηματική εξόφληση χρεών προς το δημόσιο «επικαιροποιήθηκαν» με υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουλίου οι φορολογούμενοι μπορούν να γλιτώσουν έως και το 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Ειδικότερα, οι οφειλέτες μπορούν να προσέλθουν τη Δευτέρα στην εφορία και να επιλέξουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους σε:
- 33 δόσεις με έκπτωση από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά 50%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 1.000 ευρώ. Επειδή η ρύθμιση «ανανεώθηκε» από τον περασμένο Ιούλιο ο φορολογούμενους θα πρέπει να πληρώσει τις τρείς δόσεις που θα είχε εξοφλήσει αν είχε ενταχθεί τότε στη ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει για όλες τις περιπτώσεις αριθμού δόσεων που θα επιλέξει ο φορολογούμενος.
- 24 δόσεις με έκπτωση από τις προσαυξήσεις κατά 70%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 1.000 ευρώ.
- 12 δόσεις με έκπτωση 80% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Η ελάχιστη μηνιαία δόση σε αυτήν την περίπτωση έχει ορισθεί στα 500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις περιπτώσεις που η οφειλή του φορολογούμενου έχει βεβαιωθεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 και είναι σήμερα ληξιπρόθεσμη ή όχι.
Για τις οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μεταγενέστερα ο οφειλέτης θα πρέπει να ζητήσει από την εφορία την εξόφλησή τους τμηματικά επικαλούμενος πραγματική αδυναμία εξόφλησής τους. Θα πρέπει, ωστόσο, να είναι έτοιμος να αποδείξει την αδυναμία αυτή με οικονομικά στοιχεία. Εφόσον του χορηγηθεί η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση διάφορα κριτήρια (π.χ. οικονομική κατάσταση του οφειλέτη).
Σε καμιά περίπτωση ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 48, για οφειλές που βεβαιώθηκαν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.
2.Παράταση έως τις 6 Οκτωβρίου για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς
Απόφαση παράτασης για την πληρωμή της πρώτης δόσης της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης, υπέγραψε πριν από λίγη ώρα ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γιάννης Καπελέρης.
Οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα πλέον να εξοφλήσουν την εισφορά έως τις 6 Οκτωβρίου.
3. Έως 20/12 η φορολογική αναμόρφωση, έως 18/10 οι συγκεντρωτικές (upd)
Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης. Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα, αποφασίστηκε και η παράταση για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών.
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη συγκεντρωτική κατάσταση προμηθευτών-πελατών έως τις 18 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες θα δινόταν παράταση έως τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως και στις καταστάσεις φορολογικής αναμόρφωσης.
4. Παράταση έως 22/12 στην ηλεκτρονική υποβολή του Ε9
Παράταση έως τις 22/12/2011 έδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης μεταβολής ακίνητης περιουσίας (Ε9).
Η παράταση κρίθηκε αναγκαία καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμο το ειδικό λογισμικό για την υποβολή των δηλώσεων Ε9.
Στελέχη της ΓΓΠΣ σημειώνουν ότι η εφαρμογή που θα εμφανιστεί στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr θα είναι πολύ φιλική στο χρήστη καθώς μεταξύ άλλων θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει και να υποδείξει το ακίνητό του μέσω δορυφορικής εφαρμογής τύπου Google Earth.
5. Παρατάσεις στις φορολογικές υποχρεώσεις από το ΥΠΟΙΚ
Παράταση στην υποβολή Συγκεντρικών Καταστάσεων Προμηθευτών Πελατών αποφάσισε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, παρατείνεται για ένα μήνα η προθεσμία που είχαν οι φορολογούμενοι στη διάθεσή τους για να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις, για κάθε είδος φορολογίας.
Πηγή:www.capital.gr
Σχόλια