Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

ΕΡΩΤΗΣΗ της Κατερινας Παπακώστα για Τρίτεκνους - Πολύτεκνους

Ερώτηση, σχετικά με τα πολυτεκνικά επιδόματα και επιδόματα τριτέκνων, εν όψει του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ., κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθήνας και Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου.

Όπως επισημαίνει, τη στιγμή κατά την οποία το δημογραφικό πρόβλημα, στη χώρα μας, γίνεται όλο και εντονότερο, το Κράτος οφείλει να στηρίξει όσους επιλέγουν τη δημιουργία πολυμελούς οικογένειας και, μάλιστα, υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία.

Η Βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί τι πρόκειται να πράξουν οι αρμόδιοι Υπουργοί, ώστε να εξορθολογιστεί το σύστημα απονομής επιδομάτων και να αποφευχθεί η οριζόντια μείωσή τους.


ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Β' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
(Αρ. πρωτ. 1238/3-9-2012)
Προς:
-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
-Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Πολυτεκνικά επιδόματα και επιδόματα τριτέκνων εν όψει του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ.
Σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 2 και 5 του Συντάγματος, αποτελεί υποχρέωση του Κράτους ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, με σκοπό την προστασία της οικογένειας ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους. Με το πνεύμα αυτό, στο ίδιο άρθρο, οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας και μέριμνας από το Kράτος, καθώς προάγουν τους παραπάνω σκοπούς.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας γίνεται όλο και εντονότερο. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πρόκειται για τη χειρότερη δημογραφικά δεκαετία μετά τη δεκαετία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου πολέμου. Η οικονομική κρίση, την οποία διανύει η χώρα, επιτάχυνε τη μείωση του πληθυσμού, την τελευταία διετία, αισθητά και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν συνεχιστεί αυτό, στα τέλη της δεκαετίας, θα έχουμε φτάσει τα 8 εκατομμύρια άτομα, από 11.282.571, που καταμετρήθηκαν το 2009 (συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών).
Μοναδική εξαίρεση στη ραγδαία αυτή συρρίκνωση του Έθνους μας, αποτελούν οι πολύτεκνες και οι τρίτεκνες οικογένειες. Τη στιγμή, μάλιστα, που, στις ήδη υπάρχουσες οικογένειες, το δεύτερο -ακόμα και το πρώτο παιδί- γίνεται ζητούμενο, λόγω οικονομικής αδυναμίας, ενώ, από την άλλη, πολλοί νέοι αναβάλλουν την απόφαση δημιουργίας οικογένειας, λόγω της οικονομικής ανασφάλειας, το Κράτος οφείλει να στηρίξει όσους επιλέγουν τη δημιουργία μιας πολυμελούς οικογένειας και, μάλιστα, στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Ένα από το κίνητρα, που θεσπίστηκαν για τον σκοπό αυτό, ήταν το επίδομα και η σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, καθώς και το επίδομα του τρίτου τέκνου.
Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και οι μνημονιακές της υποχρεώσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών. Στα, ήδη, πολύ στενά περιθώρια της οικονομίας μας, είναι ανάγκη να εξορθολογιστούν και να επανεξεταστούν τα κριτήρια παροχής των επιδομάτων αυτών, διατηρώντας, όμως, την κοινωνική συνοχή και αίροντας τις αδικίες του παρελθόντος.
Με τις προτάσεις, τις οποίες περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ., αναμένεται να υπάρξει περιορισμός, όχι μόνο στα ποσά που, ήδη, καταβάλλονται, αλλά και στον αριθμό των δικαιούχων, ώστε να λαμβάνονται μόνον από αυτούς, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη[1] Να σημειωθεί ότι, σήμερα, η σύνταξη της τρίτεκνης μητέρας ανέρχεται στο ποσό των 102,85 ευρώ ισοβίως, ενώ για το τρίτο παιδί μέχρι τα 6 του χρόνια χορηγούνται 178,81 ευρώ, 44 ευρώ για κάθε άγαμο παιδί μέχρι τη συμπλήρωση των 23 ετών τρίτεκνης οικογένειας και 44 ευρώ για κάθε παιδί πολύτεκνης οικογένειας μέχρι τα 23 του.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1) Τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να εξορθολογιστεί το σύστημα απονομής επιδομάτων και να αποφευχθεί η οριζόντια μείωσή τους;
Η Ερωτώσα Βουλευτής


Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου Αθήνα 3 Σεπτεμβρίου 2012
Βουλευτής Β’ Αθήνας

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ