- Ασυνήθιστο φαινόμενο ο μεσογειακός κυκλώνας
- Κυκλώνες τέτοιου τύπου ονομάζονται Medicanes και εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο
- Κλειστά σχολεία σήμερα στο Δήμο Σαρωνικού
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ
Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού». Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.
Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1.800 μέτρα υψόμετρο περίπου.
Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και την Πέμπτη δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται αύριο να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη).
Κλειστά σχολεία
Την Τετάρτη δεν λειτούργησαν τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο κύριος λόγος της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων ήταν για την προστασία των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών.
Για τον ίδιο λόγο, κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ
Σημαντική μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας (24-09-2018) από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις άνεμους και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Πιο αναλυτικά:
1. Τη νύχτα της Δευτέρας (24-09-2018) – Την Τρίτη (25-09-2018):
Α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 Μποφόρ) θα επηρεάσουν την κεντρική Μακεδονία, το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, την ανατολική Εύβοια την ανατολική Θεσσαλία και σταδιακά τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια την Αττική που από το βράδυ της Τρίτης (25-09-2018) θα ενισχυθούν τοπικά σε 9 Μποφόρ στο Αιγαίο.
Β. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, στα κεντρικά και βόρεια κατά 8 έως 10 βαθμούς κελσίου.
2. Την Τετάρτη (26-09-2018) – την Πέμπτη (26-09-2018):
Α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 μποφόρ.
Β. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Γ. Την Πέμπτη (27-09-2018) συμφώνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.
3. Την Παρασκευή (28-09-2018) – το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018): Την Παρασκευή (28-09-2018) τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018) θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
Σημειώνεται πως έχουν αναρτηθεί σχετικές ανακοινώσεις- δελτία τύπου στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για την αυτοπροστασία των πολιτών.
Σε ότι αφορά τους θυελλώδεις ανέμους αναφέρει: Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων
-Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
-Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
-Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
-Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
-Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Σχόλια