Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης : H κατάλληλη χώρα, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή

Την Προεδρία της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέλαβε σήμερα και επισήμως η Ελλάδα διά του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σε τελετή παράδοσης - παραλαβής που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε ο κορονοϊός. Μηνύματα απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά γενική παραδοχή, η ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα, υπό τις έκτακτες περιστάσεις που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού, γίνεται πραγματικά στο κατάλληλο χρόνο. 
Και αυτό, γιατί η χώρα μας, αν και αποδυναμωμένη από την πολυετή ταλαιπωρία των μνημονίων, κατόρθωσε να αναχαιτίσει την πανδημία και να προετοιμαστεί πολύ καλά από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, με ισχυρά συστήματα υγείας.

Στο μήνυμα που απέστειλε με την ευκαιρία ανάληψης της προεδρίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέκρινε ως ακόμα πιο επιτακτικό να υπογραμμιστούν οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της αποστολής του Συμβουλίου της Ευρώπης: Δημοκρατία, κράτος δικαίου και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κύριο θέμα της ελληνικής προεδρίας, όπως το προσδιόρισε ο πρωθυπουργός είναι: «Προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο μιας πανδημίας – Αποτελεσματική αντίδραση σε μια υγειονομική κρίση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, λόγω των έκτακτων συνθηκών, η Ελληνική Προεδρία θα λειτουργεί κυρίως ψηφιακά, θα είναι μια Ψηφιακή Προεδρία και θα περιλαμβάνει τη μετάδοση εκδηλώσεων και δράσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλους τους πολίτες μέσω των νέων τεχνολογιών, γεγονός που θα το φέρει ακόμη πιο κοντά στους πολίτες και, ιδιαίτερα, στους νέους.

Αυτό θα έχει ιδιαίτερη σημασία φέτος τον Νοέμβριο, όταν θα γιορτάσουμε, στην Υπουργική Διάσκεψη στην Αθήνα, την 70η επέτειο της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 
Επειδή η νέα γενιά είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας θα δοθεί -τόνισε ο Πρωθυπουργός- ιδιαίτερη προσοχή στη διαφύλαξη του δικαιώματος των νεότερων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά προστατευμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • SILVER ALERT στη Νέα Ιωνία - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ηλικιωμένης από τη Νέα Ιωνία. Η Γεωργία Ίσαρη , 70 ετών, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στη Νέα Ιωνία Αττικής, το πρωί...
    Πριν από 2 ημέρες
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα