Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Δεν δικαιούται η ΕΕ να ομιλεί

«Η Ελλάδα δεν είναι κράτος αρχιπελάγους» και για αυτό τα νησιά της -και ειδικά το Καστελόριζο- δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοι, απαντώντας στη θέση που έλαβε το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο, αναφορικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δικαιούται ούτε να επικρίνει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της Τουρκίας, ούτε να απαιτεί να τις σταματήσει.

«Έδειξε» επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο ως υπεύθυνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης, σε αυτό το δίδυμο, που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση» ανέφερε.

Τέλος, επανέλαβε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τα συμφέροντα της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων, παρά τις παράνομες συμμαχίες που έχουν συσταθεί εναντίον της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Υπεύθυνη της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” με τις μαξιμαλιστικές ενέργειες και απαιτήσεις τους που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης, σε αυτό το δίδυμο, που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση.

Δεν δικαιούται η ΕΕ ούτε να επικρίνει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της χώρας μας εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, ούτε να απαιτεί να τις σταματήσουμε. Διότι, όπως επιβεβαίωσε και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα αυτό. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ, όσο και στο Διεθνές Δίκαιο.

Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να μην υποστηρίξουν τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης.

Η Ελλάδα δεν είναι κράτος αρχιπελάγους. Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία να έχουν τα ελληνικά νησιά -και ειδικά το Καστελόριζο- υφαλοκρηπίδα.

Η προσφυγή της ΕΕ στις κυρώσεις, όταν η Τουρκία τονίζει πάντα τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας, αφ’ ενός δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, αφ’ ετέρου ενισχύει περαιτέρω την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τα συμφέροντα της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων, παρά τις παράνομες συμμαχίες που έχουν συσταθεί εναντίον της.

Εάν το ζητούμενο είναι μια ειλικρινής λύση, η Ελλάδα και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ενεργούν με βάση τους λανθασμένους υπολογισμούς όσων βρίσκονται από πίσω τους. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να είναι έντιμος διαμεσολαβητής».

Ο κατάλογος των προτεινόμενων κυρώσεων της ΕΕ

Κατάλογο με συγκεκριμένες επιλογές για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας παρουσίασε προφορικά ο ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κατάλογος Μπορέλ φαίνεται πως έχει τύχει ευρείας αποδοχής από τους ΥΠΕΞ της Ευρώπης των «27» και πλέον το πακέτο των μέτρων κατά της Τουρκίας παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Βάσει αυτού του «πακέτου» μέτρων που περιλαμβάνονται στην λίστα Μπορέλ θα κληθούν οι ηγέτες της Ε.Ε. να αποφασίσουν ποιες κυρώσεις θα υιοθετήσουν σε βάρος της Τουρκίας.

Τι περιλαμβάνει αναλυτικά η λίστα Μπορέλ

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

α. Έγγραφο επιλογών
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

β. Άλλα αποτελέσματα
1. Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή της Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.
2. Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.
3. Έκκληση προς την Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
4. Διασύνδεση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Μπορέλ: Να σταματήσει η Τουρκία τις μονομερείς ενέργειες

Νωρίτερα, στην προτροπή προς την Τουρκία να μην προχωράει σε μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησαν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία να προετοιμαστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αφενός ανακοίνωσε τη συναίνεση των «27» για την επιτάχυνση της προσθήκης ονομάτων στη σχετική λίστα, αφετέρου ανακοίνωσε τη συναίνεση των υπουργών να προετοιμαστεί τεχνικά μια πρόσθετη λίστα περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, στην περίπτωση που δεν καταγραφεί πρόοδος και αποκλιμάκωση.

Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο υπατος Εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ.

Η νέα αυτή λίστα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου προς υιοθέτηση.

«Η Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται» τόνισαν χαρακτηριστικά Μπορέλ και Μάας, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για να ανοίξει ο διάλογος.

Ο κ. Μπορέλ προέτρεψε, μάλιστα, την Άγκυρα να ξεκινήσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ μίλησε και για «απογοήτευση» της ΕΕ για τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Ο ίδιος εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του Συμβουλίου προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τη σειρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ανέφερε πως τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.


πηγή: cnn.gr

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ