Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Εξέδωσε Navtex για έρευνες του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελλόριζου - Συνεδριαζει εκτάκτως το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ)

Ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους η Άγκυρα που σήμερα εξέδωσε νέα NAVTEX για σεισμικές έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου, την ίδια περιοχή όπου η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιο.

H ΝAVTEX ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, από σήμερα το πρωί στις 5:00 ενεργοποιήθηκε και η NAVTEX της Πέμπτης για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση με τα πραγματικά πυρά ενώ το μεσημέρι στις 12:00 αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου από το ναύσταθμο του Ακσάζ, ο οποίος βρίσκεται βορειοανατολικά της Ρόδου.

Τουρκικές ιστοσελίδες προσκείμενες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν το απόγευμα της Κυριακής ότι μέρος του τουρκικού στόλου αναχώρησε από το Γκιολτζούκ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν την κατάσταση που διαμορφώνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι και κατά την κρίση της 21ης Ιουλίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος είχε συγκαλέσει το ΣΑΓΕ ώστε να καθοριστούν και να αποφασιστούν όλες οι ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην Τουρκία.

Τι αναφέρει η νέα NAVTEX




Ο χάρτης της Νavtex

Σύμφωνα με το κυπριακό site offsite.com.cy η περιοχή που δεσμεύτηκε με την τουρκική Navtex απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα.


Η δέσμευση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής που περιλαμβάνει μια θαλάσσια έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περιλαμβάνει και μέρος της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Οπως αναφέρει το κυπριακό site, βρίσκεται στο σημείο όπου η ελληνική υφαλοκρηπίδα, συναντάται με την κυπριακή ΑΟΖ στα ανατολικά και με την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα στα νότια. Βρίσκεται δηλαδή στο σημείο δηλαδή για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι το Oruc Reis και τα δύο βοηθητικά του σκάφη, απενεργοποίησαν τα συστήματα εντοπισμού τους από χθες το βράδυ και δεν υπάρχει εικόνα για το που βρίσκονται. Ωστόσο πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημείωναν μέχρι το βράδυ της Κυριακής ότι τα τρία πλοία παραμένουν αγκυροβολημένα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας.


Ετοιμάζει έξοδο το Oruc Reis;
Στον απόηχο της συμφωνίας που υπέγραψαν στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι, η οποία προβλέπει τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας κι Αιγύπτου, η Αθήνα δεν αποκλείει τη δημιουργία έντασης από πλευράς Άγκυρας.

Άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την αναστολή των ερευνών της στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, υποστήριξε πως συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να «διευκολύνει» τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Το στίγμα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis καθώς και των συνοδευτικών σκαφών Cengiz Han και Ataman, έχουν χαθεί τις τελευταίες ώρες από την ιστοσελίδα Marine Traffic, η οποία αντλεί σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τις θέσεις των σκαφών.

Έδωσαν τελευταίο στίγμα ανοιχτά του αγκυροβολίου της Αττάλειας.



Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ