Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Μητσοτάκης: Θα κάνω πρώτος το εμβόλιο για τον κορονοϊό


Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια ημέρα μετά από τις εξαγγελίες του για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε συνολικά 18 μέτρα για την οικονομία και την άμυνα.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε έξι «εμβληματικές» αποφάσεις για την ενίσχυση της άμυνας, 12 πρωτοβουλίες για την οικονομία (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους κ.ά.), που θα την ενισχύσουν με το ποσό των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, και 12 μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση τους επόμενους 12 μήνες.

Πρέπει να δώσουμε κίνητρο στην πρόσληψη και για αυτό μειώσαμε τις εισφορές

"Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα αυτό που περιέγραψα χθες. Είχα πει πολλές φορές ότι πρέπει να περάσουμε από την επιδότηση και τη στήριξη της ανεργίας, στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Θα υπάρξουν εξαγγελίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα": αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την ανεργία λόγω κορονοϊού και και τις 100.000 6μηνες προσλήψεις.

"Γιατί το πρόγραμμα αυτό έχει μεγάλη σημασία; Υπάρχει πρόβλημα ως προς τη φορολόγηση της εργασίας. Είναι ακριβή και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές" είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πρέπει να "δώσουμε κίνητρο στην πρόσληψη και για αυτό μειώσαμε τις εισφορές".

Ο τουρισμός άνοιξε με πολύ μεγάλη προσοχή

Δεν υπήρξε χώρα που να μην άνοιξε ξανά την οικονομική δραστηριότητα μετά το lockdown. Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με μεγάλη προσοχή, μεγαλύτερη από τις ανταγωνίστριες χώρες, Γι’αυτό είμαστε σε καλύτερη θέση από τις ανταγωνίστριες χώρες μας στον τουρισμό. Κερδίσαμε άυλη υπεραξία από τον επαγγελματισμό και την προσοχή που δείξαμε. Όντως υπήρξε χαλάρωση ίσως και λόγω της επιτυχίας μας. Αλλά πήραμε γρήγορα μέτρα. Εκεί που εφαρμόστηκαν μέτρα, απέδωσαν. Δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερο lockdown.

Κάθε φιλελεύθερος πιστεύει ότι στις κρίσεις, το κράτος πρέπει να παίξει ιδιαίτερο ρόλο. Είμαστε ενάντια στο πλαδαρό κράτος. Έχουμε προσλάβει χιλιάδες στο ΕΣΥ, πολλοί από αυτούς θα μονιμοποιηθούν. Ανοίγουμε συνέχεια ΜΕΘ. Το ΕΣΥ λειτουργεί κανονικά και αυτή τη στιγμή είναι πιο ισχυρό. Έχουμε καινούργια όπλα στη φαρέτρα μας, όπως το τεστ αντιγόνων. Σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι από ό,τι ήμασταν.

Δεν συζήτησα χθες με την κ. Μέρκελ τα ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν συζήτησε τα ελληνοτουρκικά με την κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Όπως εξήγησε, η συζήτηση εστιάστηκε στο προσφυγικό και τους τρόπους με τους οποίους το Βερολίνο μπορεί να βοηθήσει.

Θα κάνω πρώτος το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε σύντομα ασφαλή εμβόλια, όχι μόνο ένα εμβόλιο. Και θα έχουμε αρκετές ποσότητες. Υπάρχει σχέδιο για το ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στο εμβόλιο. Το πρόβλημα είναι να πείσουμε του συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Είναι μεγάλος αριθμός πολιτών που είναι αρνητικός στο εμβόλιο. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα είναι απολύτως ασφαλές, όπως είναι και το εμβόλιο της γρίπης. Θα χρειαστεί καμπάνια ενημέρωσης. Εγώ και η οικογένεια μου θα κάνουμε πρώτοι το εμβόλιο.


Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ