Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Στην Αττάλεια το Oruc Reis - Πέτσας: Θετικό βήμα, η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια

«Το γεγονός ότι φαίνεται ότι δεν ανανεώνει τη Navtex είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε και το παρακολουθούμε» δήλωσε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι «το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μία κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας».


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ακόμη: «Δεν αφήνουμε να περάσει από την προσοχή μας η δήλωση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών χθες από την Κύπρο που εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχουμε πει και στο παρελθόν ότι είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς. Έχουμε και την αποφασιστική στάση της Ευρώπης. 'Αρα ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία πρέπει να σταθμίσει ότι ήταν πολύ κοντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πολύ κοντά η επιβολή των κυρώσεων. Από κει και πέρα για να αποφύγει κανείς τις κυρώσεις πρέπει να χει συνέπεια και συνέχεια αυτή η στάση της αποκλιμάκωσης. Αυτό περιμένουμε να το δούμε και τις επόμενες μέρες».

Στο μεταξύ, στην Αττάλεια έφτασε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο από τις αρχές Αυγούστου βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο ανεβάζοντας το «θερμόμετρο» της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο κόκκινο.

Τελικώς η παράνομη τουρκική Navtex για το Oruc Reis που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε τη χρονική περίοδο 2 έως 12 Σεπτεμβρίου, δεν ανανεώθηκε το Σάββατο.

Μάλιστα, χθες το βράδυ διπλασίασε την ταχύτητά του και χάραξε ρότα προς τις τουρκικές ακτές.

Όπως προκύπτει από τον διαδικτυακό τόπο Marine Traffic, που ιχνηλατεί δορυφορικά το στίγμα των πλοίων, ο Oruc Reis έχει φτάσει πλέον στην Αττάλεια.
Το ίδιο ισχύει και για τα δύο συνοδευτικά του σκάφη Ataman και Cengiz.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak υποστηρίζει ότι το Oruc Reis κάνει ένα «διάλειμμα» λόγω διαπραγματεύσεων που γίνονται στο ΝΑΤΟ.

Όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, το ερευνητικό σκάφος «μάζεψε τα καλώδια και πλησίασε το λιμάνι».


Μάλιστα, τονίζεται πως αρχικώς ήταν προγραμματισμένο να συνεχίσει τις έρευνές μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ολοκληρωνόταν η πρώτη φάση των εργασιών.

Διπλωματικές πιέσεις στην Τουρκία

Παρότι οι προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το Oruc Reis δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους στην Αττάλεια κρίνεται ως μια μάλλον θετική εξέλιξη.

Η Άγκυρα δέχεται το τελευταίο διάστημα έντονες διπλωματικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Βερολίνο και τις ΗΠΑ να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρέθηκε στην Κύπρο και εξέφρασε για πολλοστή φορά την ανησυχία του για την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, χαρακτήρισε έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο κ. Πομπέο υποστήριξε το δικαίωμα Κύπρου και Ελλάδας στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός των ΑΟΖ, τονίζοντας τη θέση του για εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ