Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Σεισμός - Τύρναβος: Τροχόσπιτα για τους σεισμόπληκτους - "Επιστημονική φαντασία η φήμη πως επίκειται τεράστιος σεισμός"


Έλεγχοι από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια

Στην εκτίμηση ότι η χθεσινή δόνηση των 5,9 Ρίχτερ στον Τύρναβο δεν ήταν ένας νέος κύριος σεισμός αλλά μετασεισμός των 6,3 Ρίχτερ, συμφωνούν οι κορυφαίοι επιστήμονες Άκης Τσελέντης και Κώστας Παπαζάχος που μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Τσελέντης, τόνισε ότι ο σεισμός ανήκει σε αυτή τη μετασεισμική ακολουθία και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «δίδυμος σεισμός» καθώς είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με τον κύριο, αλλά έγινε και πάνω στον ίδιο σεισμογόνο χώρο.

Χαρακτήρισε υπαρκτή αλλά «πάρα πολύ μικρή» την πιθανότητα για νέα ισχυρή δόνηση και εξήγησε ότι η ανησυχία του αφορά τον άθλιο δομικό ιστό της περιοχής, καθώς η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες και μετά από ορισμένους σεισμούς της τάξης των 5,4 θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε ζωές.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν ο σεισμός θα μπορούσε να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, τόνισε ότι είναι ένα υπαρκτό σενάριο και γι’ αυτό τοποθετούνται τα επιστημονικά όργανα για να μελετηθεί η συμπεριφορά των ρηγμάτων.

Εξήγησε ότι ενεργοποίηση ρηγμάτων μπορεί να υπάρξει και σε μεγάλες αποστάσεις (ο σεισμός Κοζάνης – Γρεβενών είχε προκαλέσει το σεισμό στο Αίγιο) αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν δει οι επιστήμονες κάτι τέτοιο.
Σενάρια επιστημονικής φαντασίας η φήμη πως επίκειται τεράστιος σεισμός

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ τόνισε πως ό,τι γίνεται μετά τον σεισμό, είναι μετασεισμός αν και έσπευσε να διευκρινίσει πως το εν λόγω ζήτημα «είναι μάλλον δευτερεύον».

Το σημαντικό, συνέχισε, είναι ότι πρόκειται για μια ακολουθία δύσκολη και σε εξέλιξη, η οποία κάνει μεγάλους μετασεισμούς, όπως είχαν από την αρχή προειδοποιήσει οι επιστήμονες και γι αυτό πρέπει να καταλάβουν οι κάτοικοι ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε σχέση με τα κτίρια.

Ο κ. Παπαζάχος στηλίτευσε ιδιαίτερα τη φημολογία πως επίκειται τεράστιος σεισμός στην περιοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για απίθανες ιστορίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

«Να το πούμε ξεκάθαρα. Τα ρήγματα εδώ στη βόρεια Θεσσαλία, δεν είναι τέτοια που μπορούν να φιλοξενήσουν τόσο μεγάλους σεισμούς. Είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας», εξήγησε ο καθηγητής.
Στο μεταξύ, αυξάνεται μέρα με την ημέρα και όσο συνεχίζονται οι αυτοψίες από τα κλιμάκια μηχανικών ο αριθμός των κατοικιών που χαρακτηρίζονται «κόκκινα» και μη κατοικήσιμα στις πληγείσες από τον σεισμό, που είχε επίκεντρο τον Τύρναβο, κοινότητες της Θεσσαλίας.

Κατά τους ελέγχους που έγιναν την Πέμπτη 4 Μαρτίου και την Παρασκευή 5 Μαρτίου από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου, εντοπίστηκαν 520 μη κατοικήσιμα σπίτια.

Συγκεκριμένα, έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια. Από αυτές:
841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
22 αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων ακατάλληλοι κρίθηκαν οι 12.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν, ενώ σε 52 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Επίσης έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

Τροχόσπιτα για τους σεισμόπληκτους στη Θεσσαλία
Επιπλέον ξεκινά σήμερα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό. Η αποστολή ξεκίνησε λίγες ώρες πριν από τους χώρους της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στον Ασπρόπυργο.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ