Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Χαρδαλιάς: Δύσκολη νύχτα για Εύβοια, βελτιωμένη εικόνα σε Αττική. Ο αγώνας συνεχίζεται


«Το βράδυ θα είναι δύσκολο στην Εύβοια». Αυτό είπε στην ενημέρωση για την πορεία των πύρινων μετώπων στην Ελλάδα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, συνοψίζοντας πως τα μοναδικά ενεργά, πολλαπλά ωστόσο, πύρινα μέτωπο κατ’ ουσίαν βρίσκονται εκεί.

Όπως σημείωσε ο αγώνας συνεχίζεται καθώς όλοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες δίνουν μάχη για να διαφυλάξουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Η εικόνα στην Αττική συνεχίζει να βελτιώνεται, οι φωτιές είναι σε ύφεση.
Συνεχίζουμε καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, τόνισε ο κος Χαρδαλιάς.

Ομάδες ενόπλων δυνάμεων και η αστυνομία θα επιτηρεί τα σημεία αυτά για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων και την επίβλεψη στο πεδίο.

Στην Εύβοια o αγώνας συνεχίζεται αμείωτος με την ίδια ένταση και αυταπάρνηση όλων των δυνάμεων μας. Το βράδυ που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο, πρόσθεσε.

Μιλώντας για την Εύβοια, τόνισε πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας. Η προσπάθεια των 17 εναέριων μέσων επικεντρώνεται σε στοχευμένες κατασβέσεις της πυρκαγιάς, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

«Οι δυνάμεις στην Εύβοια ενισχύονται διαρκώς. Ειδικά στη Βόρεια Εύβοια, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη» σημείωσε.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση των εναέριων μέσων, εξηγώντας ότι την χθεσινή νύχτα έγιναν εργασίες συντήρησης και από το πρωί, ειδικά στην Εύβοια, επιχειρούν στοχευμένα, κυρίως στην Εύβοια, κοντά σε κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται σε απειλή.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι στην Πάρνηθα υπάρχουν πλέον μόνο αναζωπυρώσεις, ενώ γίνονται και περιπολίες. Ακόμη, εστίασε στη μάχη της Εύβοιας και εξήγησε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν, για να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

«Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότερες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα στο σημείο της πυρκαγιάς δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στο έργο τους. Προκειμένου να είναι σε θέση τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια, πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις:
- να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε
- πού θα ρίξουν
- και, κυρίως, πώς θα φύγουν

«Αν μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν πραγματοποιούνται ρίψεις» σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τόνισε ότι στο μέτωπο της Εύβοιας επιχειρούν 17 εναέρια μέσα συνολικά, ανάμεσά τους και το ρωσικό Beriev.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων προειδοποίησε για μια ακόμη δύσκολη νύχτα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον τραυματισμό του πυροσβέστη στη θέση Φλαμπούρι της Πάρνηθας, λέγοντας ότι είναι, ευτυχώς, σε καλή κατάσταση. Με την ευκαιρία αυτή, ευχαρίστησε όλες τις δυνάμεις πυρόσβεσης, που δίνουν μάχη για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια.

Παρατείνεται ως την ερχόμενη Παρασκευή 13/8 και ώρα 06:00 η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ από τις 6/8 και αφορά την απαγόρευση αφενός της μετακίνησης, διέλευσης και παραμονής σε δάση, εθνικούς δρυμούς, άλση και περιοχές Natura , κι αφετέρου των εργασιών, δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως πχ καύση εύφλεκτης ύλης ή οξυγονοκόλλησης.

Κλείνοντας, ο κος Χαρδαλιάς, συνέστησε στους πολίτες , για την ασφάλεια τους, να συμμορφώνονται πιστά στις οδηγίες των αρχών.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ