Ο Άγγελος Λάντος είναι ένας από τους τρεις κριτές στο ριάλιτι μαγειρικής του ΑΝΤ1, Game of Chefs.
Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1972 και σε ηλικία 4 ετών ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Μόλις τελείωσε το Λύκειο, εργάστηκε ως σερβιτόρος και κάπως έτσι, μπαίνοντας στις κουζίνες των εστιατορίων, άρχισε να ερωτεύεται τη μαγειρική.
Ο Άγγελος Λάντος, εξομολογήθηκε σε συνέντευξή του, ποιο σημείο της καριέρας του τον καθόρισε, αλλά και τι τον γοητεύει περισσότερο στο επάγγελμά του.
Κατά τη γνώμη σας η μαγειρική είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να το σπουδάσει κανείς ή χρειάζεται περισσότερο να το αγαπάει;
Αν δεν αγαπάμε κάτι, όσο κι αν το μελετήσουμε, δεν θα το κάνουμε ποτέ με μεράκι, δεν θα το εξελίξουμε, δεν θα νιώθουμε δημιουργικοί, δεν θα νιώθουμε πως κάνουμε κάτι σπουδαίο και εντέλει δεν θα πάρουμε ποτέ από αυτό συναισθηματική πληρότητα.
Είναι ανταγωνιστικός χώρος;
Η αλήθεια είναι πως είναι ένας ανταγωνιστικός και πολύ απαιτητικός χώρος. Το στοίχημα είναι εάν θα είσαι αξιοπρεπής σε αυτό που κάνεις ή όχι.
Έχετε ένα πραγματικά εντυπωσιακό βιογραφικό, με πολλές βραβεύσεις στο ενεργητικό σας. Ποιο σημείο της καριέρας σας ήταν σταθμός για εσάς και ίσως σας καθόρισε;
Μια πορεία διαγράφεται με πολλά βήματα. Πολλά σημεία αποτέλεσαν σταθμό στην καριέρα μου. Εννοείται πως τα 15 χρόνια παρουσίας μου στη Σπονδή είναι ένας μοναδικός σταθμός, καθώς έχω ζήσει τις σημαντικότερες στιγμές της επαγγελματικής μου πορείας. Η διατήρηση επί τόσα χρόνια δύο αστεριών Michelin και το να κατέχεις την 176η θέση στους 300 καλύτερους σεφ στον κόσμο σίγουρα είναι κάτι που θεωρείται σταθμός στην καριέρα κάποιου.
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η μεγαλύτερη επιβράβευση για έναν μάγειρα;
Η μεγαλύτερη επιβράβευση για έναν μάγειρα είναι η αποδοχή της μαγειρικής του από τους συναδέλφους του και βεβαίως από τον κόσμο, από το ευρύ κοινό. Η αποδοχή των εμπνεύσεών του, η αναγνώριση της νοστιμιάς των πιάτων του και κατ’ επέκταση η διάρκεια της παρουσίας του στον γαστρονομικό χάρτη.
Τι είναι μαγειρική για εσάς και τι σας γοητεύει περισσότερο στο επάγγελμά σας;
Η μαγειρική εμπεριέχει την έννοια της δημιουργικότητας, της δημιουργίας. Ξεκινάς από το μηδέν και φτάνεις στο να δημιουργείς κάτι που γοητεύει πρωτίστως εσένα και ιδανικά και τους υπόλοιπους. Βέβαια, όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο δικό μας, δεν φτάνουν μόνο η έμπνευση και το πάθος, αλλά χρειάζεται να έχεις και σοβαρή εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενό σου.
Πώς εμπνέεστε για τις δημιουργίες που φτιάχνετε;
Η εποχικότητα των υλικών είναι αυτή που καθορίζει τον γευστικό καμβά πάνω στον οποίο θα εμπνευστώ τα πιάτα που θα δημιουργήσω.
Το ταξίδι της μαγειρικής για εσάς έχει έναν προορισμό ή ανακαλύπτετε συνεχώς νέους δρόμους;
Η μαγειρική, όπως προανέφερα, είναι ένα δημιουργικό επάγγελμα και επομένως δεν έχει ούτε περιορισμό ούτε συγκεκριμένο προορισμό, είπε ο Άγγελος Λάντος στο περιοδικό Mytv.
Σχόλια