Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Νικητές Ανδρουλάκης και συμμετοχή. Στο δεύτερο γύρο ο Παπανδρέου, με "οδηγό" τη... Ν.Δ.


Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου προέδρου και η μεγάλη διαφορά ποσοστών που χωρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη από τον Γιώργο Παπανδρέου σημάδεψαν τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με σχεδόν 37,11%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με σχεδόν 27,06%.

Τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο (κυρίως) ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζονται ως οι χαμένοι. Ειδικά ο δεύτερος εμφανιζόταν δημοσκοπικά ως το φαβορί ενώ αρκετοί «Παπανδρεϊκοί» ανέμεναν τα αντανακλαστικά των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, εν προκειμένω, δεν «εμφανίστηκαν» ποτέ. Θεωρούσαν δηλαδή ότι το όνομα Παπανδρέου θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη (πολιτικά) ημέρα και των δύο βουλευτών του κόμματος μοιάζει αρκετά δύσκολη για τους εξής λόγους:
  • Και οι δύο θεωρούσαν τον εαυτό τους φαβορί και διαψεύστηκαν
  • Ειδικά ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός δεν κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Αυτό μεταφράζεται ως ένα ηχηρό πλήγμα για τον ίδιο δεδομένου ότι και εγχείρημα του ΚΙΔΗΣΟ δεν στέφθηκε από ιδιαίτερη επιτυχία.
  • Η διαφορά θεωρείται αρκετά μεγάλη για να «γυρίσει» στον δεύτερο γύρο
Η μεγάλη διαφορά στα ποσοστά που υπάρχει ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου δημιούργησε αρχικά την αίσθηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα επιθυμούσε να γίνει η εκλογική διαδικασία της επόμενης Κυριακής (12.12.2021) αποδεχόμενος την ήττα του.

Μετά από μεγάλη συζήτηση με τους στενούς του συνεργάτες, αποφάσισε τελικά ότι τα πάντα παίζονται, καθώς στο επιτελείο του θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του Παύλου Χριστίδη, του Χάρη Καστανίδη και του Παύλου Γερουλάνου θα κατευθυνθούν προς τον Γιώργο Παπανδρέου.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει προς τα πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι που πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Πολλοί εικάζουν ότι οι πολίτες που ψήφισαν τον Ανδρέα Λοβέρδο δεν θα ξαναπάνε στις κάλπες, επιλέγοντας την αποχή.

Οι άνθρωποι του Γιώργου Παπανδρέου θύμιζαν μάλιστα ότι και τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για τη θέση του προέδρου του κόμματος, στον πρώτο γύρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε πάρει 39,80% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης 28,50%. Τελικά εξελέγη ο νυν πρωθυπουργός με ποσοστό 52% έναντι 47,57% που πήρε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Από την πλευρά ωστόσο του Νίκου Ανδρουλάκη, οι συνεργάτες του θεωρούν ότι είναι πολύ κοντά στη νίκη καθώς, ξεκινάει με το αβαντάζ των 10 μονάδων έναντι του Γιώργου Παπανδρέου. Ο αέρας του νικητή προφανώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία και γι’ αυτό πιστεύουν ότι είναι αδύνατον ο ευρωβουλευτής να μην εισπράξει ένα αριθμό ψήφων απ’ όσους βγήκαν από την κούρσα της διαδοχής.

Όσοι γνωρίζουν καλά τα εσωκομματικά της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν εδώ και καιρό με βεβαιότητα, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί στη δεύτερη Κυριακή. Ως πρώην γραμματέας του ΚΙΝΑΛ ξέρει καλά τους μηχανισμούς και διατηρεί άριστες σχέσεις με τις οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμα ως υποψήφιος ευρωβουλευτής αναγκάστηκε να οργώσει την Ελλάδα από την μία άκρη μέχρι την άλλη ενώ ήταν ξανά υποψήφιος για τη θέση του προέδρου το 2017, χάνοντας από την Φώφη Γεννηματά μόνο με τρεις μονάδες διαφορά.

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έπαιξε το χαρτί του νέου και άφθαρτου πολιτικού, ο οποίος δίνει την προοπτική της ανανέωσης στο κόμμα του.

Το αδύνατο σημείο του παραμείνει το γεγονός ότι δεν θα βρίσκεται στην Ελληνική Βουλή, καθώς είναι ευρωβουλευτής. Από το πρόσωπο που θα ορίσει για να τον αντικαταστήσει μέσα στο κοινοβούλιο, εφόσον εκλεγεί, θα φανεί και το πώς εννοεί την ενότητα του κόμματος.

Την εβδομάδα που μας έρχεται αυτή η παράμετρος θα αναδειχτεί ιδιαίτερα από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, με το επιχείρημα ότι την συγκεκριμένη στιγμή το ΚΙΝΑΛ έχει ανάγκη από έναν αρχηγό που θα ενώσει στην ουσία το κόμμα ώστε να υπάρχει ενιαία έκφραση στο κοινοβούλιο.

Όλο το διάστημα κινήθηκε πατώντας σε δύο βάρκες προσεγγίζοντας και τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς. Για κάποιους θεωρείται αδυναμία ότι δεν έχει ανοίξει πολιτικά και ιδεολογικά τα χαρτιά του δίνοντας το στίγμα του για την επόμενη μέρα του ΚΙΝΑΛ.

Του ΚΙΝΑΛ που όλοι θέλουν να το κάνουν ξανά ΠΑΣΟΚ αλλά μάλλον δεν μπορούν καθώς υπάρχουν πολλά χρέη στο ΑΦΜ του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Πάντως, επειδή μερικές φορές οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά, να επισημάνουμε ότι από τους πρώτους που προσήλθαν στην Χαριλάου Τρικούπη ήταν ο Κώστα Λαλιώτης.

Σε ό,τι αφορά τώρα στην μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία όλα δείχνουν ότι η καμπάνα χτυπάει για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί από αυτούς που χθες προσήλθαν στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρωτιά Λοβέρδου στην Αττική, σάρωσε στην περιφέρεια ο Ανδρουλάκης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου πέρασαν στον β’ γύρο, αλλά στην Αττική την πρωτιά τους την πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ σάρωσε στην Κρήτη και σε πολλές περιφέρειες.

Στην Αττική, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ο Ανδρέας Λοβέρδος πήρε 33,3%, με τον Γιώργο Παπανδρέου δεύτερο με 29,39% και τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη με 27,9%.

Στον δήμο Αθηναίων, την πρωτιά πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου με 30,36%, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να είναι δεύτερος με 28,69% και τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη με 27,81%.

Στον Πειραιά, ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν πρώτος με σχεδόν 32%, και τους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου να ακολουθούν.

Στην Κρήτη, ο Νίκος Ανδρουλάκης σάρωσε με 61,38%. Ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,69% και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 10,07%.

Στην Κεντρική Ελλάδα, πρώτος ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 35%, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 31,23% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,36%.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε 37,13%, δεύτερος ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27,76% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 22,03%.

Η Θεσσαλία ήταν άλλη μια περιφέρεια όπου ο Νίκος Ανδρουλάκη κέρδισε καθαρά με 36,37%, με τον Γιώργο Παπανδρέου να ακολουθεί με 29,45% και τον Ανδρέα Λοβέρδο να ακολουθεί με 23,1%.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, επίσης ήταν πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 35,69%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 28,83% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28,66%.

Και στα νησιά ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν πρώτος με 55,07%, ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,27% και μετά ο Ανδρέας Λοβέρδος με 15,61%.

Στο Βόρειο Αιγαίο, πρώτος ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,07%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 33,93% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 20,95%.

Στην Ήπειρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε με 39,22%, δεύτερος ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου με 32,7% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 19,42%.

Στην Πελοπόννησο, πρώτος ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,1%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27,68% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,39%.

Στη Δυτική Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναμενόταν, ήταν πρώτος με ποσοστό μεγαλύτερο του 38%, τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί με 33% και τον Ανδρέα Λοβέρδο να λαμβάνει 21%.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ - Μαγειρίτσα εορταστική, κοκκινιστή για την Ανάσταση! Είναι εξαιρετικά νόστιμη και μπορείτε να τη σερβίρετε είτε σκέτη, σαν κοκκινιστό φαγάκι (δεν είναι σο...
    Πριν από 12 ώρες
  • SILVER ALERT στη Μαγνησία - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ενηλίκου, στη Μαγνησία. Ο Καραμπατσής Ιωάννης, 49 ετών, εξαφανίστηκε στην περιοχή του Πτελεού Μαγνησίας, την 23/04/24...
    Πριν από 1 ημέρα