Revenge porn: Δωρεάν εργαλείο που εντοπίζει και καταργεί υλικό εκδικητικής πορνογραφίας από το διαδίκτυο
Ένα νέο δωρεάν εργαλείο, το οποίο εντοπίζει και καταργεί από το διαδίκτυο υλικό εκδικητικής πορνογραφίας ή άλλης μορφής περιεχόμενο μη συναινετικού διαμοιρασμού, έρχεται στην Ελλάδα μέσω της Ανοιχτής γραμμής καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, SafeLine.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Πιο συγκεκριμένα, το νέο αυτό εργαλείο (StopNCII.org) προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να επέμβουν σε περίπτωση που υποψιάζονται ότι κάποια πολύ προσωπική φωτογραφία τους ή βίντεο έχει ανεβεί στο Facebook ή στο Instagram. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι ο χρήστης δε χρειάζεται να στείλει τις φωτογραφίες ή link από τις φωτογραφίες στον οποιονδήποτε προκειμένου να αφαιρεθούν από τον κυβερνοχώρο. Μπορεί να δημιουργήσει τη δική του «υπόθεση» (Case) και μέσω της τεχνολογίας hashing που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο να αποτρέψει την ανάρτηση συγκεκριμένων προσωπικών εικόνων/βίντεο.
To hashing μιας εικόνας ή βίντεο είναι η διαδικασία όπου με την χρήση ενός αλγορίθμου δημιουργείται ένας μοναδικός κωδικός (το hash) για κάθε εικόνα και βίντεο. Ο κωδικός αυτός ουσιαστικά αποτελεί το «ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα» της εικόνας ή του βίντεο. Στη συνέχεια, το StopNCII.org μοιράζεται το hash αυτό – και όχι τις ίδιες τις εικόνες - με τις συμμετέχουσες εταιρείες (Facebook και Instagram), ώστε να εντοπίσουν και να καταργήσουν από τα συστήματά τους το προσωπικό υλικό.
Η διαδικασία είναι απλή και το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε χωρίς να χρειάζεται να διαθέτει ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις.
Βήμα 1: Ο χρήστης επιλέγει οποιαδήποτε πολύ προσωπική εικόνα(ες)/βίντεο από τη συσκευή του που υποψιάζεται ότι έχει διαμοιραστεί στο διαδίκτυο. Μπορεί να επιλέξει έως και 20 εικόνες ανά υπόθεση.
Βήμα 2: Το StopNCII.org θα δημιουργήσει ένα ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα – που ονομάζεται hash – των εικόνων/βίντεο στη συσκευή του χρήστη. Στη συνέχεια στέλνεται το hash (κωδικός) από τη συσκευή του χρήστη, αλλά όχι η ίδια η εικόνα/βίντεο. Το περιεχόμενό της εικόνας/βίντεο δεν θα μεταφορτωθεί πουθενά, θα παραμείνει στη συσκευή του χρήστη.
Βήμα 3: Μόλις γίνει η παραπάνω διαδικασία θα δημιουργηθεί μια υπόθεση (Case) στο σύστημα. Ο χρήστης θα λάβει έναν αριθμό υπόθεσης για να μπορεί να ελέγχει την κατάσταση της υπόθεσής του. Επειδή το PIN και ο αριθμός υπόθεσης δεν είναι ανακτήσιμα αν χαθούν, ο χρήστης θα πρέπει να τα σημειώσει έτσι ώστε να μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην υπόθεσή του μετά την υποβολή της.
Σχόλια