Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

ΟΣΕ: Με σφραγίδα ISO για την διαχείριση της κυκλοφορίας εδώ και 9 χρόνια, ενώ λειτουργεί χωρίς συστήματα ασφάλειας!


Τα τραγικά γεγονότα της 28ης Φεβρουαρίου με την απώλεια 57 μέχρι τώρα συνανθρώπων μας αποκαλύπτουν την γύμνια του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας ενώ η διοίκηση της εταιρείας του ΟΣΕ έχει φροντίσει εδώ και χρόνια να πιστοποιήσει την εταιρεία με το σήμα ISO και συγκεκριμένα του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015 για την διαχείριση της κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με το πιστοποιητικό που αποκάλυψε το Dnews, ο ΟΣΕ είναι πιστοποιημένος με ISO 9001:2015 που αφορούν τις κεντρικές επιχειρησιακές λειτουργίες διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής,(διαχείριση της ανάπτυξης δικτύου, διαχείριση της συντήρησης της σιδηροδρομικής γραμμής, διαχείριση της ηλεκτροκίνησης και Η/Μ συστημάτων και διαχείριση της κυκλοφορίας).

Όπως προκύπτει από το σχετικό πιστοποιητικό εκδόθηκε στις 30.1.2014 και έχει επανεκδοθεί πριν δυόμιση χρόνια και για την ακρίβεια τον Ιούλιο του 2020. Η λήξη του πιστοποιητικού ορίζεται από την εταιρεία πιστοποίησης που το εξέδωσε τον ερχόμενο Ιούλιο.

Για το τι είναι το πιστοποιητικό ISO και τι πιστοποιεί, το Dnews, μίλησε με ειδικό πιστοποίησης, που τόνισε ότι από την στιγμή που η περιγραφή έργου αναφέρει την διαχείριση της κυκλοφορίας πιστοποιεί ότι η λειτουργία αυτή της εταιρείας είναι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σύμφωνα με τον ειδικό, η πιστοποίηση έχει ως προϋπόθεση τον έλεγχο όλης της αλυσίδας της κάθε λειτουργίας σχετικά με το έργο που ελέγχεται. Και εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: Πώς ο ΟΣΕ πιστοποιήθηκε από την εταιρεία πιστοποίησης ISO για το συγκεκριμένο έργο, ενώ τα συστήματα ασφάλειας και ελέγχου δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο ΟΣΕ επαναξιολογήθηκε τον Ιούλιο του 2020 που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συνδικαλιστών του Οργανισμού δεν λειτουργεί το σύστημα, τότε γεννάται και το ερώτημα αν πραγματικά ο ΟΣΕ ελέγχθηκε για την τήρηση των συγκεκριμένων προτύπων λειτουργίας.

Σύμφωνα ειδικούς του χώρου των πιστοποιήσεων η πιστοποίηση στην περίπτωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας για να εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό ο φορέας πιστοποίησης είναι απαραίτητο να ελέγξει κάθε σκέλος της λειτουργίας του ΟΣΕ.

Το πιστοποιητικό ISO που έχει δοθεί στον ΟΣΕ:



Σύμφωνα με ιστότοπο που ειδικεύεται στη πιστοποίηση εταιρειών και επιχειρήσεων με ISO με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015 καταγράφονται όλες τις διαδικασίες ορθής λειτουργίας του εκάστοτε οργανισμού. Ταυτόχρονα, καταγράφονται και οι αλληλεπιδράσεις των διαδικασιών αυτών.

Μια από τις βασικές αρχές του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015 είναι η εστίαση στη βελτίωση της ικανοποίησης των πελατών, εντοπίζοντας και ικανοποιώντας τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πελατών της εκάστοτε εταιρείας.

Συγκεκριμένα το πρότυπο ISO 9001:2015 είναι το πλέον διαδεδομένο πρότυπο ISO παγκοσμίως, καθώς έχουν πιστοποιηθεί με αυτό πάνω από ένα (1) εκατομμύριο επιχειρήσεις σε περισσότερες από 170 χώρες. Σκοπός του ISO 9001:2015 είναι να οργανώσει και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο λειτουργίας στην επιχείρηση ώστε να παρέχει προϊόντα ή/και υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες του πελάτη. Το πρότυπο έχει εφαρμογή σε οποιαδήποτε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους και δραστηριότητας, συμπεριλαμβάνοντας παραγωγική δραστηριότητα ή παροχή υπηρεσιών.

πηγή

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ