Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

«Κάντε παιδιά»! Δύο εκατ. λιγότεροι Έλληνες το 2050. Έκθεση σοκ για το δημογραφικό


Δημοσίευμα του βελγικού RTBF, καταπιάνεται με το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας με τίτλο: «Στην Ελλάδα, στο όνομα της Αφροδίτης, κάντε μωρά!».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η υπογεννητικότητα έχει φτάσει σε ανησυχητικό σημείο, ενώ η ακρίβεια, που ξεπερνά πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εντείνει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο και ότι από το 2020, η συντηρητική κυβέρνηση χορήγησε μπόνους 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.

Ωστόσο, μία κοινοβουλευτική περίοδο αργότερα, το μέτρο απέχει πολύ από το να είναι επαρκές.

Ο δείκτης γονιμότητας, σύμφωνα με την Eurostat, έχει αυξηθεί στο 1,43 μέχρι το 2021.

ADVERTISING

Αλλά με μόλις 77.000 νεογέννητα το 2023, θα υπάρχουν μισές γεννήσεις σε σχέση με τους θανάτους (144.000).

Το ποσοστό γεννήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 90 ετών.

Ερωτηθείσα από τη Le Figaro, η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, παραδέχτηκε με ανησυχία ότι οι γεννήσεις συνεχίζουν να μειώνονται.

Οι πιο απαισιόδοξοι φοβούνται ότι με αυτούς τους ρυθμούς, ο ελληνικός πληθυσμός θα συνεχίσει να μειώνεται, χάνοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2050.

Στη συνέχεια, το RTBF σχολιάζει ότι το δημογραφικό πρόβλημα εντείνεται από την ακρίβεια. Το να έχεις παιδιά είναι πολύ καλό, αλλά πρέπει να είστε σε θέση να τα ταΐζετε σωστά. Και εκεί είναι το πρόβλημα. 
 
Οι Έλληνες μόλις τώρα ανακάμπτουν από την κρίση λιτότητας που τους επέβαλε η Ευρώπη.

Οι καθημερινές δυσκολίες δεν έχουν εξαφανιστεί. Στην Ελλάδα, η τιμή του βρεφικού γάλακτος είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη.

Συγκριτικά, 800 γραμμάρια γάλακτος σε σκόνη για παιδιά κάτω των 6 μηνών από τη Nestle πωλούνται 27 ευρώ σε σούπερ μαρκετ και φαρμακεία, έναντι 14 ευρώ στη Γαλλία και 18 ευρώ στο Βέλγιο.

Το ίδιο ισχύει για τις πάνες.

Η Ελλάδα, όπως η Γαλλία αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν μείωση των γεννήσεων. Οι αριθμοί είναι τόσο χαμηλοί που το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλότερο.

Αναφορά γίνεται και στο υψηλό κόστος τοκετού και σχολιάζεται ότι σε πολλά ακριτικά και περιφερειακά μέρη δεν υπάρχει μαιευτήριο ούτε καν γυναικολόγος.

Επομένως, οι γυναίκες πρέπει να ταξιδέψουν για να βρουν γιατρό και να γεννήσουν το παιδί τους, κάτι που συνεπάγεται επιπλέον κόστος.

Το δημοσίευμα τονίζει, επίσης, την έλλειψη παιδικών σταθμών και το κόστος των δραστηριοτήτων για τα παιδιά.

Παρατίθενται επιπλέον δηλώσεις της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη ότι το κυβερνητικό σχέδιο έχει στόχο «αφενός να δώσουμε στα ζευγάρια τα μέσα να υποδεχτούν ένα νεογέννητο, αφετέρου, μακροπρόθεσμα, η ενίσχυση και η αύξηση των μισθών στοχεύουν να προσπαθήσουν να φέρουν πίσω τους περίπου 450.000 Έλληνες ηλικίας κάτω των 40 ετών που πήγαν στο εξωτερικό, τη δεκαετία της κρίσης, για να βρουν δουλειά».

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι οι πιο απαισιόδοξοι φοβούνται ότι με αυτούς τους ρυθμούς, ο ελληνικός πληθυσμός θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, χάνοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2050.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • SILVER ALERT στη Νέα Ιωνία - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ηλικιωμένης από τη Νέα Ιωνία. Η Γεωργία Ίσαρη , 70 ετών, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στη Νέα Ιωνία Αττικής, το πρωί...
    Πριν από 1 ημέρα
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα