Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Την Τρίτη τα τρακτέρ στο Σύνταγμα. Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες


Οι αγρότες μετρούν αντίστροφα για τη μεγάλη πορεία με τα τρακτέρ προς την Αθήνα την Τρίτη (20/02), ενώ παράλληλα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους με νέους αποκλεισμούς δρόμων.

Πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα, με αγρότες να ετοιμάζουν τα τρακτέρ, τα αγροτικά οχήματα και τα λεωφορεία τους για να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Στις 18:30 την Τρίτη στο Σύνταγμα

Τα κονβόι των τρακτέρ θα ξεκινήσουν το πρωί της Δευτέρας από διάφορα σημεία της Ελλάδας, με προορισμό το Κάστρο Βοιωτίας, όπου είναι το σημείο της προσυγκέντρωσης.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας θα ξεκινήσουν συντεταγμένα τα τρακτέρ από Στεφανοβίκειο, Πλατύκαμπο και Αλμυρό, ενώ περίπου την ίδια ώρα ένα δεύτερο θα ξεκινήσει από Τρίκαλα, Καρδίτσα και Φάρσαλα.

Στο σημείο της προσυγκέντρωσης θα διανυκτερεύσουν και το πρωί της Τρίτης θα ξεκινήσουν για τον τελικό προορισμό τους, το κέντρο της Αθήνας.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας ετοιμάζονται να κατέβουν με περισσότερα από 100 τρακτέρ για να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα, ενώ πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και από τους αγρότες στην Κρήτη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Γιάννης Βάγκος, μέλος της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής μπλόκων, εκτιμάται ότι περίπου 200 τρακτέρ θα βρεθούν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ 5.000 άτομα έχουν εγγραφεί για να μετακινηθούν με πούλμαν.

Ο ίδιος, είπε ότι οι αγρότες θα βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος στις 18:30 της Τρίτης.

«Είναι μεγάλη η συμμετοχή. Θα είναι το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο που έχει γίνει στη χώρα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, συμπληρώνοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι μεγάλα και «απαιτούνται οριστικές λύσεις, όχι ημίμετρα».

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα, θα πάμε συντεταγμένα στην Αθήνα. Θα μείνουμε ένα βράδυ και θα αποχωρήσουμε συντεταγμένα, πιστεύοντας ότι θα έχουμε στείλει ένα μεγάλο μήνυμα στην κοινωνία και την κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο Ρίζος Μαρούδας.

Ποια μέτρα θα λάβει η ΕΛ.ΑΣ

Κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συζητήθηκαν οι όροι υπό τους οποίους θα πραγματοποιηθεί το αγροτικό συλλαλητήριο, οι οποίοι θα αποσαφηνιστούν πλήρως αύριο, Δευτέρα (19/02).

Συγκεκριμένα, η Αστυνομία αναμένεται να έχει μια πιο ξεκάθαρη πληροφόρηση από τους αγρότες για τους αριθμούς των συμμετεχόντων και των οχημάτων τους. Σε κάθε περίπτωση αναμένονται αγρότες από την Θεσσαλία, την Βόρεια και την Στερεά Ελλάδα.

Δεν θα εμποδιστούν τα τρακτέρ να εισέλθουν στην πρωτεύουσα, όμως θα καθορίσει αύριο η Αστυνομία πόσα τρακτέρ αντέχει το κέντρο της Αθήνας, η διαδρομή θα οριστεί μόνο από την Αστυνομία και η πορεία θα γίνει σε όλη της την διάρκεια με συνοδεία αστυνομικής δύναμης.

Υπενθυμίζεται ότι το «μπλόκο» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ήρθε μετά τη συνάντησή του με αγρότες στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, το μεσημέρι της Παρασκευής (16/02), προκειμένου να συζητηθεί η «μεγάλη κάθοδος» των αγροτών στην Αθήνα.

Ο υπουργός είχε απαντήσει «όχι» στην κάθοδο αγροτών με τρακτέρ ενώ συναίνεσε σε κάθοδο με ΙΧ και λεωφορεία. Οι αγρότες από την πλευρά τους, εμφανίστηκαν επίμονοι για την κάθοδό τους.

Η συγκέντρωση αναμένεται να κρατήσει 24ωρες και αναμένεται ταλαιπωρία για τους οδηγούς από αργά το βράδυ της Δευτέρας έως το πρωί της Τετάρτης και οι Αρχές καλούν τους πολίτες που δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να αποφύγουν όσο μπορούν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και το κέντρο της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή το μήνυμα που εκπέμπεται εμφατικά από το Μαξίμου είναι πως έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια σε αυτή τη χρονική στιγμή και δεν υπάρχει δυνατότητα για πρόσθετες ανακοινώσεις. Τώρα στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των αγροτών μετά το συλλαλητήριο και αν μετά την αυριανή κάθοδο στην Αθήνα θα υπάρξει εκτόνωση των κινητοποιήσεων.

Δεδομένο είναι πως στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν θέλουν να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τους αγρότες, καθώς είναι ένα κοινό με το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν μπορεί να ανοίξει και άλλο η βεντάλια των μέτρων καθώς διατηρείται «χώρος» για την στήριξη και άλλων ομάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έμφραγμα: Ξεκινά μερικές εβδομάδες πριν το συμβάν. Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε


Τα μηνύματα Μητσοτάκη


Στην πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτών αλλά και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας αναφέρθηκε στην εβδομαδιαία ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. « Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα και επεσήμανε πως «ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε». Μάλιστα στα μέτρα που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για την στήριξη των αγροτών αναμένεται να αναφερθεί και απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη που θα παραχωρήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους αγρότες, επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια.

Ανοίγει η συζήτηση για το πετρέλαιο

Από την κυβέρνηση αυτό που τονίζεται είναι πως όσον αφορά στο πετρέλαιο θα ανοίξει η συζήτηση ώστε το 2025 να υπάρχει ένας μονιμότερος και δικαιότερος τρόπος επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ταυτόχρονα έμφαση δίνεται στο διάλογο που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κοινή αγροτική πολιτική, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά στις αυριανές κινητοποιήσεις των αγροτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε μεταξύ άλλων « έχει κάθε επαγγελματική ομάδα δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς να διαταράσσεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελεύθερη διέλευση των πολιτών». Στόχος είναι το συλλαλητήριο να γίνει ομαλά και να μην διαταραχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα.

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα

Να υπάρξει μια «καθαρή» περίοδος από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τις 9 Ιουνίου που θα γίνουν οι ευρωεκλογές θέλει η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει το κλείσιμο δύσκολων θεμάτων. Παράλληλα επιταχύνεται η ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων και μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο θα έχουν περάσει από την Βουλή οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες και οι διατάξεις για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι στη συνέχεια να δοθεί έμφαση σε μια θετική ατζέντα και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως οι «κραδασμοί» στο γαλάζιο στρατόπεδο που έχουν προκύψει από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα έχουν απορροφηθεί μέχρι τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα στόχος είναι το επόμενο διάστημα να μπει μπροστά και μια ατζέντα που θα μιλά σε ένα πιο παραδοσιακό ακροατήριο. Να σημειωθεί εδώ πως μέσα στο Μάιο θα παρουσιαστεί και το εθνικό δράσης για το δημογραφικό, που θα περιλαμβάνει και στοχευμένες κινήσεις για την ενίσχυση της οικογένειας.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • SILVER ALERT στη Νέα Ιωνία - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ηλικιωμένης από τη Νέα Ιωνία. Η Γεωργία Ίσαρη , 70 ετών, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στη Νέα Ιωνία Αττικής, το πρωί...
    Πριν από 1 ημέρα
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα