Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Τουρκία: Χίος, Ψαρά και Σάμος παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης

Η Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας εξέδωσε Navtex σύμφωνα με την οποία η Χίος, τα Ψαρά και η Σάμος «παραβιάζουν» το καθεστώς αποστρατικοποίησης που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.
Τα δύο κείμενα της NAVTEX, το πρώτο στις 30 Απριλίου και το δεύτερο στις 15 Μαΐου, εξέδωσαν το Γραφείο Σμύρνης της Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του πολεμικού ναυτικού.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «σημαντικό βήμα» καθώς, όπως τονίζεται, για πρώτη φορά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας κάνουν μια τέτοια ευθεία αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Τι προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης

Η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου του 1923 στην ομώνυμη πόλη της Ελβετίας. Επρόκειτο για μια συνθήκη ειρήνης που διαδέχτηκε τη Συνθήκη των Σεβρών και έθεσε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Η συμφωνία υπογράφηκε από Ελλάδα, Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προέβλεπε, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, παραχώρηση στην Τουρκία της Ανατολικής Θράκης, των νησιών Ίμβρος και Τένεδος, της περιοχής της Σμύρνης. Με τη σειρά της η Τουρκία παραιτήθηκε από κάθε διεκδίκηση περιοχών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ