Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Αυτός είναι ο Έλληνας ιερέας που δέχθηκε πυρά στη Λυών


Ο ιερέας, 52 ετών, την ώρα που δέχθηκε επίθεση έκλεινε τον ναό. Μια προσαγωγή ενός υπόπτου από την αστυνομία

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα από τη νέα επίθεση σε ναό στη Γαλλία, αυτή τη φορά στη Λιόν. Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης χρησιμοποίησε πριονισμένο κυνηγετικό όπλο, πυροβόλησε τουλάχιστον δυο φορές τον ιερέα και διέφυγε.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, ο ιερέας, 52 ετών, κατά τις πρώτες πληροφορίες, εκείνη την ώρα έκλεινε τον ναό. Το όνομά του είναι π. Νικόλαος Κακαβελάκης έχει καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης και είναι πατέρας δυο παιδιών.

Πατέρας τριών παιδιών και καταγωγή από τα Χανιά έχει ο Έλληνας ιερέας που τραυματίστηκε από όπλο αγνώστου το απόγευμα του Σαββάτου στην είσοδο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Λυόν.

Ο πάτερ Νικόλαος Κακαβελάκης είναι θεολόγος ιστορικός και σπούδασε στο Université Jean Moulin Lyon III. Παράλληλα δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Λυόν μαθήματα Βυζαντινής ιστορίας. Διέμενε εδώ και χρόνια στην γαλλική πόλη, με την οικογένειά του. Έχει τρία παιδιά και το μικρότερο είναι τριών ετών. Είναι από τα πιο αγαπητά μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Γαλλία με πλούσιο κοινωνικό έργο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφοφίες η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη καθώς έχει δεχτεί δύο σφαίρες από κομμένο κυνηγετικό όπλο. Τα σοβαρά τραύματά του είναι στην κοιλιακή χώρα και στο στήθος.

Όπως αναφέρει η Le Figaro, επικαλούμενη πηγές, ερευνάται ακόμη το ενδεχόμενο εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση καθώς ο συγκεκριμένος ιερέας είχε δεχθεί επίθεση στο παρελθόν από έναν πολίτη που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Η αστυνομία προχώρησε σε μια προσαγωγή υπόπτου, τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι κοντά σε αυτά που έχουν περιγράψει πολίτες.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι το επεισόδιο είναι σε εξέλιξη και αφορά την περιοχή Place Jean-Mace. Έχουν γίνει συστάσεις στους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους καθώς ο δράστης παραμένει ασύλληπτος.

Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, Gerard Darmanin, ενεργοποίησε την Μονάδα Κρίσης στο υπουργείο του για να παρακολουθήσουν την απόπειρα δολοφονίας του  Έλληνα ιερέα στην Λυών.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Φρίκη που ξεπερνά την ανθρώπινη λογική

«Ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική αυτή η φρίκη. Μία θρησκεία να οπλίζει τα χέρια τυφλωμένων από το μίσος τρομοκρατών. Και ακραία μισαλλόδοξοι και φανατικοί άνθρωποι, φονταμενταλιστές της βίας και του θανάτου, να χρησιμοποιούν μια θρησκεία ως σφαίρα που στοχεύει στην καρδιά της ελευθερίας, και δη της θρησκευτικής ελευθερίας των άλλων, ως όπλο για την εξάλειψη κάθε αντίθετης άποψης και κάθε ανθρώπου που στον πολιτισμένο κόσμο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να την εκφράζει, ως μάχαιρα που σφαγιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τη δήλωση αυτή έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος αναμένεται να επικοινωνήσει εντός της ημέρας με τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ προκειμένου να του εκφράσει την οδύνη του για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Ορθόδοξου ιερέα, ελληνικής ιθαγένειας, που μόλις έκλεινε τον ναό όπου υπηρετούσε, στην πόλη Λυών της Νοτιοανατολικής Γαλλίας.



ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε την επίθεση κατά του ιερέα στη Λυών

Την επίθεση εναντίον ορθόδοξου ιερέα ελληνικής καταγωγής κοντά στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Λυών της Γαλλίας, καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, το ελληνικό ΥΠΕΞ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες γαλλικές αρχές σχετικά με την υπόθεση.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ