Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας που θα υποστηρίξει τη δράση «Ψηφιακή Μέριμνα» του υπουργείου Παιδείας για την παροχή της επιταγής δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, ενώ οι παρατάσεις διαδέχονται η μία την άλλη.
Έτσι, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πλατφόρμα προγραμματιζόταν να βγει στον αέρα μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο στόχος φαίνεται ότι δύσκολα θα πιαστεί αφού έως και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή του γύρου υπογραφών της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη δράση.
Πηγές κοντά στην υπόθεση επισημαίνουν ότι η χρηματοδότηση είναι απολύτως εξασφαλισμένη. Ωστόσο ακόμα και οι γρήγορες διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων, αποδεικνύονται μάλλον ανεπαρκείς στην υπερπήδηση των καθυστερήσεων του Δημοσίου. Έτσι, ακόμα και αν αυτή την εβδομάδα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υπογραφές, η πλατφόρμα θα μπορεί να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα αρχικά μόνο για τους προμηθευτές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και στη συνέχεια για τους δικαιούχους.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των σχετικών αποφάσεων που έχουν ήδη αναρτηθεί στη «Διαύγεια», η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίζεται σε κατ’ ελάχιστον τέσσερις μήνες από την υπογραφή Σύμβασης και μέχρι την ολοκλήρωση της δράσης.
Η «Ψηφιακή Μέριμνα» αποτελεί το πρώτο έργο, το οποίο θα προχωρήσει με άμεσες δαπάνες που θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών για την αγορά φορητών ηλεκτρονικών συσκευών μέσω voucher, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται να δίνεται επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο που φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα υποστήριξης μαθητών/φοιτητών/σπουδαστών για την αγορά υπολογιστικών συσκευών (computing devices tablets, laptops, desktop pcs) μέσω voucher, θα απευθύνεται κατ’ εκτίμηση σε έως 645.000 μαθητές/φοιτητές/σπουδαστές.
Η είσοδος των δικαιούχων στην ψηφιακή πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης δεδομένου ότι η ταυτοποίηση και η επαλήθευση του δικαιούχου θα γίνεται αυτόματα και άμεσα θα λαμβάνουν έναν κωδικό, με τον οποίο θα έχουν την έκπτωση των 200 ευρώ στην αγορά λάπτοπ ή τάμπλετ.
Εάν ο ενδιαφερόμενος ανήκει στους δικαιούχους θα μπορεί:
- είτε να το αποστείλει απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop, από το οποίο επιθυμεί να αγοράσει τον εξοπλισμό ή
- να το εκτυπώσει και να πραγματοποιήσει την αγορά του από κάποιο φυσικό κατάστημα.
Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του voucher των 200 ευρώ θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.
Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις της ΚτΠ στη «Διαύγεια», ανέρχεται σε περίπου 645.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.
Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ. Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.
Οι δικαιούχοι του voucher με παραδείγματα
Για οικογένεια με Δύο Γονείς:
Οικογένεια με 1 παιδί – ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500
Οικογένεια με 2 παιδιά – ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000
Οικογένεια με 3 παιδιά – ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 13.500
Οικογένεια με 4 παιδιά – ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000
Για οικογένεια Μονογονεϊκή:
Οικογένεια με 1 παιδί – ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 9.000
Οικογένεια με 2 παιδιά – ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500
Οικογένεια με 3 παιδιά – ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000
Οικογένεια με 4 παιδιά – ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 13.500
Στους δικαιούχους θα συμπεριλαμβάνονται και όσοι δικαιούνται να λάβουν το επίδομα οικογενειακού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ αλλά αντ' αυτού έχουν επιλέξει να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα της Πρόνοιας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό περίπου 10%.
Σχόλια