Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Προστασίας του Πολίτη και Υγείας τα «κλειδιά» του ανασχηματισμού. Σενάριο να μπουν και επιστήμονες στην κυβέρνηση


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος γύρισε από τις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από σήμερα (30.08.2021) και με ορίζοντα την επόμενη εβδομάδα και πριν από την μετάβασή του στη ΔΕΘ, ανακατεύει την τράπουλα με στόχο να διορθώσει αρρυθμίες που αναδείχθηκαν στην κυβέρνηση.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αποτελέσει μια επιπλέον ευκαιρία, ακόμη και για τον στενό πυρήνα των συνομιλητών του, για να αποκωδικοποιήσουν τις πρωθυπουργικές προθέσεις σε ότι αφορά στον χρόνο που θα ανακοινωθούν οι αλλαγές.

Εάν δηλαδή η πρεμιέρα του νέου σχήματος θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου, ή εάν τελικώς θα επιλεγεί από τον Κυριάκου Μητσοτάκη κάποιο από τα μετρημένα -ελέω του βεβαρημένου προγράμματος – ορόσημα της τρέχουσας εβδομάδας για να προχωρήσει στην αναδόμηση του υπουργικού συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμαιναν αρμόδιες πηγές, άμα τη επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, κάθε ώρα που περνάει θεωρείται πιθανή για να εκδηλωθεί η πρωθυπουργική πρωτοβουλία, δείγματα της οποίας δεν είχαν καταγραφεί έως και αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Από την άλλη οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προεξοφλούσαν, ότι στην τρέχουσα συγκυρία που αναγνωρίζεται ως μια ευκαιρία, το αποτύπωμα των αποφάσεων του πρωθυπουργού στην αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος θα είναι ισχυρό. Αυτό θα απηχούν τόσο το εύρος στα πρόσωπα που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια, αλλά και η φιλοσοφία με την οποία θα γίνει ανακατανομή των ρόλων εντός του υπουργικού συμβουλίου. Πρόπλασμα αυτών των αποφάσεων αποτελούν οι τελευταίες αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, και είναι επίσης ξεκάθαρο, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες ότι ένα από τα στοιχεία που θα διακρίνουν τον ανασχηματισμό είναι η επιβράβευση, δια της αναβάθμισης, υφυπουργών αλλά και γενικών γραμματέων.

Θεωρούνται δεδομένες οι μετακινήσεις σε άλλα πόστα για ορισμένους, νυν υπουργούς, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να δώσουν περισσότερη ώθηση ή θα διορθώσουν αρρυθμίες στη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος. Παρά τα διαρκώς ανατροφοδοτούμενα σενάρια, πηγές που επικαλούνταν γνώση συζητήσεων του προηγούμενου διαστήματος, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες η εκδοχή ενός ανασχηματισμού που θα έχει δομικά χαρακτηριστικά, με τον σχηματισμό ενός ή περισσότερων υπερ-υπουργείων. Όμως οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η ενίσχυση του στοιχείου της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας στη νέα κυβέρνηση αλλά και κάποιες μεγάλες εκπλήξεις σε ότι αφορά στα πρόσωπα που πιθανώς τοποθετηθούν ακόμη και στην εμπροσθοφυλακή.

Υπουργεία κλειδιά, θα κρίνουν το εύρος αλλά και τη μορφή που θα έχει ανασχηματισμός, θεωρούνται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (διαχείριση πυρκαγιών) και το υπουργείο Υγείας (διαχείριση πανδημίας).

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξη Τύπου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές είχε δώσει το στίγμα των προθέσεών του. «Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά και μένει να φανεί αν οι ευθύνες θα αποδοθούν σε πολιτικό ή και επιχειρησιακό επίπεδο (ηγεσία πυροσβεστικής κτλ).

Το υπουργείο Υγείας θεωρείται, επίσης, κομβικής σημασίας. Τα τελευταία 24ωρα συζητείται και αξιοποίηση στην πυραμίδα του υπουργείου επιστημόνων η συμβολή των οποίων στη διαχείριση της πανδημίας κρίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου εξαιρετικά σημαντική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αναμένεται να αλλάξουν χέρια πολλά υπουργεία στην κορυφή τους, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι συνολικά υπάρχουν αρρυθμίες στη λειτουργία της κυβέρνησης. Μεγαλύτερες αλλαγές ωστόσο, αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών, με την αξιοποίη και γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν παράξει σημαντικό έργο ο καθένας στον τομέα του αλλά και γαλάζιων βουλευτών και κυρίως από τις περιοχές οι οποίες δοκιμάστηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές ή έχουν ειδικό βάρος, όπως είναι για παράδειγμα ο Έβρος.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι πολύ επιβαρυμένο αυτή την εβδομάδα, ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να ανακοινωθεί είτε σήμερα και αύριο να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με νέο σχήμα, είτε την Τετάρτη πριν από την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συνάντηση με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ, είτε στο τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης και πριν από την παρουσία του στην Έκθεση.

Σημειώνεται ότι αύριο (31.08.2021) ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Σλοβενία, όπου την Τετάρτη θα συμμετάσχει στη 16η Διεθνή Σύνοδο του Blend Strategic Forum. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ και το απόγευμα της Πέμπτης θα αναχωρήσει για τη Μασσαλία, όπου την Παρασκευή θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Στην Αθήνα να 
επιστρέψει ξανά το βράδυ της Παρασκευής.

Τα πρόσωπα

Όσον αφορά τα πρόσωπα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο «κόκκινο» φαίνεται πως είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως θα αντικατασταθεί. Καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο θεωρείται κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση, πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να μετακινεί εκεί είτε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, είτε τον σημερινό υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τον οποίο έγκυρες πηγές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τομέα στον οποίο ήταν αρμόδιος όταν η Ν.Δ. βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Ένα δεύτερο πρόσωπο που θεωρείται πιθανό να αποχωρήσει είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά από 26 μήνες στην Μπουμπουλίνας, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και τη θέση που έχει σήμερα ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Σοβαρή πιθανότητα μετακίνησης σε άλλο υπουργείο υπάρχει για την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πολλές από τις αποφάσεις της οποίας έχουν προκαλέσει τριβές το τελευταίο διάστημα. Στο μικροσκόπιο φαίνεται πως μπαίνουν και τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Τουρισμού, με ενδεχόμενες μετακινήσεις υπουργών.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως ειδικά στις τάξεις των υφυπουργών οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και θα αξιοποιηθούν κυρίως «γαλάζιοι» βουλευτές και στελέχη από τον κεντρώο και φιλελεύθερο χώρο.

Στη λίστα που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός προς αξιοποίηση φαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι περιλαμβάνονται τα ονόματα του Θάνου Πλεύρη, του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, του Δημήτρη Καιρίδη, του Τάσου Χατζηβασιλείου κ.ά.

Πάντως, πληροφορίες θέλουν να συζητείται στο Μαξίμου και πιθανή συνέχιση της διεύρυνσης προς το Κέντρο και στο πλαίσιο αυτό ακούγονται τα ονόματα του Γιώργου Φλωρίδη και του πρώην υφυπουργού Θόδωρου Παπαθεοδώρου.

Οσον αφορά ενδεχόμενη αναβάθμιση γενικών γραμματέων, έντονα συζητείται το όνομα της Σοφίας Νικολάου, γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έχει ξεχωρίσει για τις επιδόσεις του.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ