Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Ίσως και αύριο ο ανασχηματισμός. Μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών, ποιοι μένουν, ποιοι μπαίνουν


«Κλειδωμένος» θεωρείται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστέφει από τις ΗΠΑ αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές ενδεχομένως θα ανακοινωθούν και αύριο Δευτέρα και το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα συνεδριάσει με νέα σύνθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός και θα υπάρξουν πολλές μετακινήσεις σε επίπεδο υφυπουργών.

Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε για τις πυρκαγιές ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης».

Ορθάνοιχτο άφησαν το παράθυρο ανασχηματισμού τις προηγούμενες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή πως όταν έρθει η ώρα, ο πρωθυπουργός θα αποδώσει ευθύνες και θα προβεί στην όποια λειτουργική και οργανική αντικατάσταση χρειαστεί, ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται πάντως η είσοδος περισσότερων βουλευτών της ΝΔ στο νέο σχήμα, η απομάκρυνση πολλών σημερινών υφυπουργών αλλά και η αναβάθμιση ορισμένων γενικών γραμματέων.

Η κυβέρνηση, όπως παραδέχονται σχεδόν όλοι οι υπουργοί αλλά και στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, έχει υποστεί πλήγματα από τις πυρκαγιές και οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεση του το πρωθυπουργικό επιτελείο αναδεικνύουν ότι η απαιτείται κυβερνητική επανεκκίνηση.

Η αλλαγή «ατζέντας», με την υλοποίηση ενός αξιοσημείωτου ανασχηματισμού, συγκέντρωνε εδώ και κάποιο διάστημα ισχυρές πιθανότητες, καθώς δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μείωση του εκλογικού ποσοστού της ΝΔ και της «ψαλίδας» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι πυρκαγιές και τα συντονιστικά ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, «πλήγωσαν» την κυβέρνηση, καθώς για πρώτη φορά εμφανίζονται «ρωγμές», οι οποίες φτάνουν το 2%.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 4 – 5 «ηχηρές» μετακινήσεις υπουργών που μέχρι σήμερα θεωρούνται αμετακίνητοι. Αυτοί που δεν αναμένεται να αλλάξουν πόστο, είναι του οικονομικού επιτελείου ενώ τα πρόσωπα που αποτελούν το λεγόμενο επιτελικό κράτος (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Πιερρακάκης, Λιβάνιος και λοιποί) θα 
παραμείνουν αμετακίνητοι ή ενδεχομένως να αναβαθμιστούν.

Πολύ δύσκολα θα αλλάξουν οι υπουργοί των υπουργείων που ασχολούνται με τα εθνικά μας ζητήματα.

Από τα μεγάλα ερωτήματα του ανασχηματισμού, το πιο ενδιαφέρον είναι ίσως η τύχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αφού η τυχόν παραμονή του στο πόστο του ή η αποχώρησή του ή ενδεχομένως και η μετακόμισή του, δεν είναι μια απλή υπουργική μετάθεση, μια επιλογή του πρωθυπουργού με βάση τα πεπραγμένα του υπουργού του, αλλά έχει αποκτήσει καίρια πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η τύχη του Μιχάλη Χρυσοχοίδη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και λόγω του ότι έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης. Η Φώφη Γεννηματά ζητάει καθημερινά την παραίτησή του- για ευνόητους λόγους, περισσότερο προσωπικούς παρά πολιτικούς- ο δε ΣΥΡΙΖΑ τον έχει βάλει επίσης στο στόχαστρο, αφού του χρεώνει την "αστυνομοκρατία”.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ