Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Φτιάχνουμε Παραδοσιακό Χαρταετό!


Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού που συνήθως είναι είτε βαβακερό σχοινάκι, είτε λεπτός, στριφτός σπάγκος.

Το έθιμο του χαρταετού είναι ένα από τα πιο παλιά καθώς οι πρώτοι χαρταετοί εντοπίζονται σίγουρα πριν τη Γέννηση του Χριστού.

Στην Ελλάδα οι πρώτοι χαρταετοί εμφανίζονται γύρω στο 400 π.Χ. ενώ η κινέζικη παράδοση τοποθετεί το πέταγμα χαρταετών στο 1000 π.Χ.

Η σημασία του εθίμου στην ελληνική παράδοση το πέταγμα του αετού συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον Δημιουργό της. Φυσικά, δεν είναι τυχαίο που πετάμε τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της νηστείας του Πάσχα και η μέρα που ξεκινάει η πνευματική και σωματική μας κάθαρση. Με αυτήν ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό και αυτή η επαφή συμβολίζεται με τον χαρταετό που επίσης πλησιάζει προς τον Θεό καθώς πετάει ψηλά στον ουρανό.

Σήμερα το πέταγμα του χαρταετού, είναι δημοφιλές στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν.

Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται από καλάμι, ελαφρύ ξύλο ή από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από χαρτί αφής, λαδόκολλα ή ακόμα και εφημερίδα.

Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:
  • τα ζύγια της καλούμπας
  • τα ζύγια της ουράς
  • το μέγεθος της ουράς
Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα ακόλουθα:
  • καλάμια που μπορείς να κόψεις στα 3 ή στα 2 τεμάχια (ή άλλες ελαφριές βέργες περίπου στο 1 μέτρο μήκος)
  • λαδόκολλα ή χαρτί αφής
  • κόλλα ή σελοτέιπ ή συρραπτικό
Αν θέλεις να φτιάξεις έναν παραδοσιακό χαρταετό που θα ευχαριστηθείς να πετάς ψηλά στον ουρανό, τότε δες την παρουσίαση του δασκάλου Νίκου Μαρκαντώνη:

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ