Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Μέτρα για γονείς, αύξηση κατώτατου μισθού και στεγαστικά προγράμματα. Νέα πακέτο στήριξης από την κυβέρνηση


Πρόσθετα όπλα στην «φαρέτρα» αναζητά η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ανοδική πορεία των τιμών και να στηρίξει τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια. Μάλιστα στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για το δημογραφικό θα υπάρξει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων για την στήριξη των οικογενειών.
Σχετικές ανακοινώσεις για τους νέους γονείς θα κάνουν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Η βεντάλια των μέτρων στήριξης θα ανοίγει σταδιακά και τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά για να υπολογιστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν και να κλειδώσουν οι επόμενες κινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νούμερο ένα πρόβλημα η ακρίβεια

Στο κυβερνών κόμμα γνωρίζουν πως η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών και στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές θέλουν να στείλουν μήνυμα πως δεν υπάρχει εφησυχασμός για να αποφευχθεί και μία ψήφος διαμαρτυρίας στις κάλπες του Ιουνίου. Μάλιστα έχει ήδη μπει σε εφαρμογή ένα πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης, με αύξηση των συντάξεων και νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. Ωστόσο, «ψήνονται» και πρόσθετα μέτρα και ενδεικτικά αναφέρεται πως :Ερχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, με πληροφορίες να αναφέρουν πως αναμένεται να πάει στα 820 με 830 ευρώ από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα. Μάλιστα η λήψη των αποφάσεων επιταχύνεται και όπως ανέφερε χθες η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα
Εξετάζονται αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που ξεκινά από ποσοστό 3% για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ και κλιμακώνεται μέχρι το 14% για τις υψηλότερες συντάξεις . Με βάση τον σχεδιασμό την άνοιξη θα ξεκινήσει η μελέτη για το πως μπορεί να υπάρξει ένα πιο δίκαιο σύστημα ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ουσιαστικά οι κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας κινούνται σε δύο άξονες : την λήψη μέτρων που οδηγούν σε αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και σε πρόσθετες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. «Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και άλλα μέτρα αν χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ακρίβειας» υπογράμμισε χθες στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως είναι ένα πρόβλημα «που είναι κατά ένα μέρος εισαγόμενο αλλά οφείλεται και σε διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς». Μάλιστα αναφέρθηκε στη τροπολογία με τα νέα πρόσθετα μέτρα «για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων με βαριά πρόστιμα μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ και δημοσιοποίηση των εταιρειών που υιοθετούν αθέμιτες πρακτικές» και υπογράμμισε «με την εφαρμογή των μέτρων ελπίζουμε να δούμε μια μείωση 10-20% στο βρεφικό γάλα».

Έρχονται νέα στεγαστικά προγράμματα

Δύο νέα στεγαστικά προγράμματα πρόκειται να κάνουν «πρεμιέρα» το επόμενο διάστημα, με έμφαση να δίνεται κυρίως στους νέους έως 39 ετών. Πρόκειται για :

1.Το πρόγραμμα «ανακαινίζω - ενοικιάζω», από το οποίο εκτιμάται πως μπορεί να ωφεληθούν περίπου 12.500 άτομα. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση ιδιοκτητών ακινήτων για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης κενών κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση.

Η επιδότηση θα αφορά δαπάνες ανακαίνισης/ επισκευής, που αποδεικνύονται με σχετικά τιμολόγια και αναμένεται να φτάσει έως το 40% της δαπάνης, με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες κατοικιών εμβαδού έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα, ενώ θα μπουν και κάποια πρόσθετα κριτήρια αναφορικά με τα εισοδήματα των υποψηφίων.

2.Το πρόγραμμα «κοινωνική αντιπαροχή». Η ανέγερση κοινωνικών κατοικιών προβλέπεται από την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου (που ανήκουν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης) μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο στο οποίο ο ανάδοχος που θα επιλέγεται μετά από διαγωνισμό, θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη, σύγχρονα κτίρια. H διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθούν νέες κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο και έμφαση θα δοθεί στη στήριξη νέων έως 39 ετών.

Στο μεταξύ προχωράνε τα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας που υλοποιεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και σύντομα πρόκειται να εκδοθεί νέα πρόσκληση για τη δήλωση επιπλέον κατοικιών από τους ιδιοκτήτες.

Μέτρα για το δημογραφικό

Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε ένα ευρύ πακέτο μέτρων στήριξης για τις οικογένειες με παιδιά και έμφαση δίνεται στους νέους γονείς. Να σημειωθεί πως μέχρι το Μάιο θα είναι έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό, ωστόσο οι πρώτες παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν νωρίτερα. Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί στο γαλάζιο στρατόπεδο που θέλουν να τρέξουν άμεσα τα μέτρα για να απαντήσουν στην κριτική που δέχονται από κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν στηρίζονται ουσιαστικά οι οικογένειες.

Το νέο πακέτο όπως ήδη αναφέρθηκε περιλαμβάνουν στεγαστικά προγράμματα αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες επέκταση του πλέγματος στήριξης για τους νέους γονείς (π.χ. επιδόματα και άδειες). Υπενθυμίζεται για παράδειγμα πως καθιερώθηκε επίδομα μητρότητας για εννέα μήνες σε μη μισθωτές ασφαλισμένες που αποκτούν παιδί. Μάλιστα το μέτρο έχει αναδρομική εφαρμογή από τις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ το επίδομα είναι ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, δηλαδή τώρα διαμορφώνεται στα 78Ο ευρώ.

Παράλληλα αναμένεται να ληφθούν στοχευμένα μέτρα και σε περιφερειακό επίπεδο (με στήριξη περιοχών που είναι εντονότερο το δημογραφικό πρόγραμμα), ενώ θα υπάρξουν και πρόσθετες παρεμβάσεις για την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή (για παράδειγμα ήδη τρέχει το πρόγραμμα Νταντάδες της γειτονιάς).

πηγή

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ