Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Περικυκλωμένο το Κίεβο λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών. Αδύνατη η εκκένωση. Νέος συναγερμός για αεροπορική επίθεση


Στην πλέον κρίσιμη καμπή τους βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία, λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Τη στιγμή που όλοι αναμένουν τις συνομιλίες που θα γίνουν στο Πριπιάτ, ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, περιέγραψε την πρωτεύουσα της Ουκρανίας ως «περικυκλωμένη» και είπε ότι η εκκένωση πολιτών δεν είναι δυνατή «επειδή έχουν αποκλειστεί όλοι οι δρόμοι».

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής» είπε στο Associated Press σήμερα, καθώς συνεχιζόταν η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, η οποία, όπως είπε, επέτρεπε στις αρχές να κυνηγούν «δολιοφθορείς» στους δρόμους. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε ρεύμα, αυτή τη στιγμή έχουμε νερό και θέρμανση στα σπίτια μας. Αλλά η υποδομή έχει καταστραφεί για να παραδοθούν τρόφιμα και φάρμακα. Γι’ αυτό το μήνυμα για όλους είναι: «Υποστηρίξτε την Ουκρανία. Είμαστε δυνατοί» είπε.

«Κάθε Ουκρανός είναι περήφανος που είναι ανεξάρτητος, περήφανος που είναι Ουκρανός και είμαστε περήφανοι που έχουμε τη δική μας χώρα».

Το Kiev Independent ανέφερε λίγο πριν τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) ότι σήμανε νέος συναγερμός για αεροπορική επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καλώντας τους πολίτες να οδηγηθούν επειγόντως στα καταφύγια.

Το μεγάλο μέτωπο του Χάρκοβο. «Έχουμε τον έλεγχο» λένε οι Ουκρανοί

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειακός διοικητής του Χάρκοβο Όλεχ Σινεγκούμποφ δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο του Χάρκοβο.

«Ο έλεγχος του Χαρκόβου είναι απόλυτα δικός μας! Οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και οι δυνάμεις άμυνας εργάζονται (γιαυτό) και η πόλη έχει καθαριστεί πλήρως από τον εχθρό, έγραψε στο Telegram ο Σινεγκούμποφ.

To Χάρκοβο αποτέλεσε θέατρο σφοδρής μάχης σήμερα όταν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στην πόλη και ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τα χαράματα έναν αγωγό φυσικού αερίου. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει νωρίτερα «σφοδρή ανταλλαγή» πυρών πυροβολικού και «σφοδρές μάχες» στη διάρκεια της νύχτας.

Οι Ουκρανοί αναφέρουν πυραυλική επίθεση από Λευκορωσία

Νωρίτερα, το BBC μετέφερε πληροφορία από το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας το οποίο ανέφερε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από εδάφη της Λευκορωσίας προς την βόρεια Ουκρανία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι πύραυλοι έπληξαν ένα αεροδρόμιο στο Ζιτόμιρ.

Η εικόνα που δημοσίευσε το BBC:


Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων που πλέον περιλαμβάνουν και τη Λευκορωσία.

Αγωνία για τις συνομιλίες

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσική και την Ουκρανική πλευρά. Όπως μεταδίδει το CNN ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ευγκένι Γιένιν δήλωσε ότι, οι συνομιλίες ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Δευτέρας, 28 Φεβρουαρίου.

Την είδηση για τις συνομιλίες επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της επίσημης ρωσικής αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών και βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι λίγο μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Ρωσία στην Ουκρανία, που έληξε στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με ανάρτησή του: «Το αποτέλεσμα της συνομιλίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat».

Ωστόσο, το Associated Press μεταδίδει πως το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας δήλωσε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, πως οι δύο πλευρές θα συναντηθούν σε απροσδιόριστη τοποθεσία στα σύνορα, χωρίς να δίνει ακριβή ώρα για τη συνάντηση.

Χαμηλές οι προσδοκίες Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσει την ειρήνη, καθώς η Ουκρανία πρόκειται να συναντηθεί με τη Ρωσία για ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία».

«Δεν θα παραδώσουμε σπιθαμή γης»

Στη σκιά των προκλήσεων Πούτιν για τα πυρηνικά, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα αναφέρθηκε στις συνομιλιές και είπε πως «το γεγονός ότι τώρα έστειλαν μήνυμα (οι Ρώσοι) ότι είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς απαιτήσεις και προαπαιτούμενα είναι μια νίκη για την ουκρανική πλευρά». Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη «που έχουν προσφέρει οι σύμμαχοι και φίλοι μας», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «είναι οι δικοί μας άνθρωποι όμως που πολεμούν, παλεύουν και σκοτώνονται».


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το CNN, το υπ. Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Σχετικά με τις συνομιλίες, ο Κουλέμπα επισήμανε ότι «θα στείλουμε μια αντιπροσωπεία σε ένα μεθοριακό σταθμό και πάμε εκεί πρώτα απ’ όλα για να ακούσουμε τι έχει να μας προτείνει η Ρωσία, τι έχει να πει. Δεν υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία, δεν υπάρχει κάποιος στόχος, δεν υπάρχει κάποια βάση πέρα από το ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τι έχει να πει η Ρωσία και να θέσουμε τα αιτήματά μας». Σε εκείνο το σημείο υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος Λουκασένκο διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι δεν θα υπάρξει καμία εχθρική ενέργεια από το έδαφος της Λευκορωσίας και καμία ρωσική επίθεση από τη Λευκορωσία και αυτό είναι κάτι θετικό» ενώ διεμήνυσε τα εξής:

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τη χώρα μας, να αντιστεκόμαστε επιτυχώς στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, στους Ρώσους εισβολείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανακαταλάβουμε όποια εδάφη έχουν καταλάβει. Η μόνη λύση αυτών των συνομιλιών θα είναι το τέλος του πολέμου και η ειρήνη. Αλλά θα ήθελα να κάνω απολύτως σαφές, ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε μια σπιθαμή του εδάφους της Ουκρανίας»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ