Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Δραματικές προσπάθειες για να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα σε Δαδιά, Βατερά και Μεσσηνία. Σώθηκαν την τελευταία στιγμή 3 πυροσβέστες


Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες σε Δαδιά Έβρου, Λέσβο και Μεσσηνία για να περιορίσουν τις μεγάλες φωτιές που συνεχίζουν να κατακαίνε τις περιοχές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Δαδιά, όπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πυροσβεστική προχώρησε σε προληπτική εκκένωση του ομώνυμου χωριού καθώς οι φλόγες ήταν σε απόσταση 600 μέτρων, ενώ νωρίς το πρωί έφτασε στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής Χρήστο Στυλιανίδη.

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Κινδύνεψαν τρεις πυροσβέστες

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο είναι δυνατό». «Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» δήλωσε δε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Για τη φωτιά στη Λέσβο διευκρίνισε ότι έχουν διατεθεί επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα στη χώρα, και τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει πολύ πέρα από την ασφάλεια των πτήσεων. «Δεν είναι F-16 τα εναέρια, έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες» σημείωσε. «Θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε όλα τα μέτωπα είναι δύσκολο καλοκαίρι, βλέπετε τι γίνεται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία…» τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης κινδύνεψαν οι ζωές τριών πυροσβεστών. «Τους σώσαμε τελευταία στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δραματική μάχη στη Δαδιά


Στη μάχη της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στη Δαδιά έχουν ριχτεί 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρο. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα προκειμένου να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιά. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν αυτήν την ώρα δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά καίει σε πολλές διάσπαρτες εστίες.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα και να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν». Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση αναφέρει ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική. Ως προς την οργάνωση της απομάκρυνσης ο δήμαρχος Σουφλίου δηλώνει ότι ήδη έχουν μεταβεί στο χωριό δύο λεωφορεία - ένα του Δήμου και ένα του Ε.Σ. - για τη μεταφορά των κατοίκων, ενώ θα γίνει και καταγραφή των ατόμων που επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία, ζήτημα για το οποίο θα μεριμνήσει ο Δήμος.

Παρ' όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Μυτιλήνη

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Μυτιλήνη, όπου οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να συγκρατήσουν το πύρινο μέτωπο, με τη φωτιά να βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα.

Μεγάλο τμήμα επιχειρήσεων έχει υποστεί ζημιές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποστεί ζημιές και τουλάχιστον 10 κατοικίες στα Βατερά, σύμφωνα με το lesvosnews.net. Όπως μετέδωσε το OPEN σημειώθηκε νωρίς το πρωί μεγάλη αναζωπύρωση. Ανησυχία προκαλούν τα δύο μέτωπα, το ένα προς Σταυρό και το άλλο προς Βρίσα. Έχει ήδη δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη και περιμένουν να περιορίσουν τη φωτιά σε αυτό το σημείο. Η εξέλιξη της φωτιάς θα εξαρτηθεί από την ένταση και την έκταση της, όταν σταματήσουν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Οι αρχές απομάκρυναν από την ευρύτερη περιοχή των Βατερών, για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, πάνω από 450 πολίτες. Η φωτιά πέρασε απ' την νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες, ενώ ένα άλλο σπίτι έχει υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Ένας πυροσβέστης τραυματίσθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια κατάσβεσης.

Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Από το πρωί στη μάχη συμμετέχουν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor. Το πρωί φτάνουν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα

Στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

Παραμένει σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι του δήμου Πύλου - Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Επίσης σύμφωνα με την πυροσβεστική, ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο

Το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ