Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Δαδιά: Σε δυο μέτωπα η μεγάλη μάχη. «Δώρο» η βροχή. Τι γίνεται σε Λέσβο - Ηλεία


Καλύτερη η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά που καίει στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, για πέμπτη μέρα. Τα ενεργά μέτωπα είναι τέσσερα, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται σε δυο απ’ αυτά.

Νωρίτερα, ένα δώρο στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που έδωσαν τιτάνια μάχη για άλλη μια νύχτα, έκανε ο καιρός, αφού άρχισε να βρέχει, ενώ οι άνεμοι στη συνέχεια «έπεσαν» και επετράπη και η κατάσβεση από εναέρια μέσα. Η φωτιά στη Δαδιά του Έβρου έχει ξεσπάσει από την περασμένη Πέμπτη και λόγω των ανέμων που προκαλούν αναζωπυρώσεις και της γεωμορφίας του δάσους, δεν έχει καταστεί δυνατό να περιοριστεί.

Η τελευταία ενημέρωση αναφέρει ότι τα μέτωπα της φωτιάς στον Έβρο είναι τέσσερα. Στο βόρειο τμήμα προς το χωριό της Δαδιάς και τις εγκαταστάσεις της Μονάδας, η κατάσταση εξελίσσεται καλά, καθώς λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιπυρική ζώνη και η διαπλάτυνσή της από τους υλοτόπους.

Το βορειοανατολικό μέτωπο, προς Μονή και το δασικό φυτώριο, επίσης η κατάσταση είναι καλά, αφού κι εκεί λειτούργησε πολύ καλά η ζώνη που ανοίχτηκε από τους υλοτόμους καις τους πυροσβέστες, περιμετρικά της Μονής. Καλά πάει και η «μάχη» στο ανατολική μέτωπο, προς τη Λυκόφη.

Το βάρος των πυροσβεστικών δυνάμεων πέφτει σε άλλα δυο μέτωπα: στο νοτιοδυτικό και το δυτικό τμήμα. Εκεί, ο μεγάλος στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να σωθεί η αποικία του μαυρόγυπα. Για να εξασφαλιστεί αυτό δουλεύουν από χθες (24.07.2022) οι υλοτόμοι του Δασαρχείου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν δυο αντιπυρικές ζώνες, ώστε να τοποθετηθούν και επίγειες δυνάμεις ως γραμμή άμυνας μαζί με τα εναέρια μέρα.

Σε αυτά τα δυο μέτωπα, η εξέλιξη της φωτιάς είναι αργή.

Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ο ρυθμιστής της πορείας και εξέλιξης της έρπουσας φωτιάς καθώς η όποια μεταβολή στην ένταση και στην κατεύθυνση του ανέμου προκαλεί νέες αναζωπυρώσεις με τα βασικά πύρινα μέτωπα να συνεχίζουν την καταστροφική πορεία τους στο Εθνικό Πάρκο.

Το βράδυ ήταν εφιαλτικό για τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δαδιά, με τη φωτιά, περίπου στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, να αναζωπυρώνεται επικίνδυνα και να περνά αίφνης την αντιπυρική ζώνη, απειλώντας το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και εξίσου ξαφνικά να αλλάζει πορεία και να εξαπλώνεται παράλληλα με την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών!

Σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα με τη συνδρομή και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της ΕΛ.ΑΣ, των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ειδικότερα για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ενεργό συμμετοχή με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, διατίθενται 42 αστυνομικοί και 21 οχήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και μέχρι στιγμής έχουν προβεί σε προληπτική εκκένωση-απομάκρυνση περισσοτέρων των 400 πολιτών από τις οικίες τους.

Με το διακύβευμα της πυρκαγιάς στη Δαδιά να αφορά την προστασία ζωών και περιουσιών, ταυτόχρονα με την προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και άγριας πανίδας του Εθνικού Πάρκου «το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον για το οποίο ενδιαφέρεται όλη η Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που έχει μεταβεί από χθες στη Δαδιά επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, και θα παραμείνει και σήμερα στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, σημείωσε πως «ήταν μια ακόμη δύσκολη βραδιά, εδώ στη Δαδιά με αναζωπυρώσεις. Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία».

«Σήμερα το πρωί τώρα είχαμε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής. Πήραμε αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο και εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες. Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου», συνέχιζε και πρόσθεσε:

«Είναι μια δύσκολη μάχη, είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον».

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία, στον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Δήμαρχο, τους εθελοντές και τους Πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι Πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο, δουλεύουν από χθες οι υλοτομοι του Δασαρχείου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν 2 αντιπυρικές ζώνες, ώστε να τοποθετηθούν και επίγειες δυνάμεις ως γραμμή άμυνας μαζί με τα εναέρια μέσα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης. Σημειώνεται δε πως τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με καθυστέρηση λόγω δυσμενών συνθηκών, ενώ αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία βρίσκονται σε εξέλιξη βροχοπτώσεις.

Αυτή την ώρα επιχειρούν ένα Mi8 και 2 Airtractors. Στο βορειοανατολικό μέτωπο προς Λυκόφως τα πράγματα πάνε καλύτερα. Επίσης, πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Η εικόνα από τη φωτιά στα Κρέστενα

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, στα Κρέστενα η φωτιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα και Γρύλλο, και Σκιλλουντία σε τρεις γλώσσες. Προς Γρύλλο δεν ανησυχεί, προς Σμέρνα έχουν γίνει χωματουργικά έργα και την αντιμετωπίζουν με επίγειες δυνάμεις και εναέρια και προς Σκιλλουντία ετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας με χωματουργικά. Επιχειρούν 2 Erickson, 2 CL215 και 2 Air Tractors.

Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μεταβαίνει εκτάκτως στα Κρέστενα όπου στις 11:00 θα πάει στο Δημαρχείο και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Πυροσβέστες και δασοκομάντος, δημιούργησαν με τη βοήθεια μηχανημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, αντιπυρικές ζώνες για να κρατήσουν μακριά τη φωτιά σε Σκιλλουντία, Βρίνα και Σμέρνα.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.

«Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή μας, διότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να αυξηθεί, σε λίγες ώρες, η έντασή τους», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φωτιά, ο κ. Μπαλιούκος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι έχει πληγεί κυρίως ο αγροτικός χώρος, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για καμένα σπίτια».

«Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά όταν σβήσει η φωτιά», τόνισε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Επί ποδός και στη Λέσβο

Τρίτη μέρα μάχης στα βουνά της νότιας Λέσβου με το μέτωπο της φωτιάς σήμερα, για πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζομένους στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Το βράδυ που πέρασε με υπεράνθρωπη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν η φωτιά να μην μπει μέσα στα εκκενωμένα χωριά της Βρίσας στην ανατολική πλευρά της φωτιάς και Σταυρός στη δυτική πλευρά. Στόχος με την βοήθεια των αεροπυροσβεστικών μέσων, μέχρι το μεσημέρι να ελεγχθούν τα μέτωπα. «Δεν έχει αέρα, ας ελπίσουμε πως μέχρι νωρίς το απόγευμα θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τα μέτωπα» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής.

Παρά τις προσπάθειες η μεγάλη φωτιά έχει κάψει 13.000 στρέμματα, έχει καταστρέψει σπίτια και η Λέσβος μετράει πληγές. Το χωριό Βρίσα έχει χτυπηθεί αλύπητα τον Ιούλιο του 2017 από ισχυρό σεισμό. Οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώθηκαν να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στο σημείο επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά εκδόθηκαν τα εξής μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων: Στις 23/7, στις 11:25, από την περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Χτες, στις 13:30 από Βρύσα προς Πολιχνίτο και στις 15:10 από Σταυρό και κατεύθυνση προς Βατερά και Πολιχνίτο.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ