Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Αντιδρά η Ιεραρχία στις λειτουργίες με 9 πιστούς. Τι θα ζητήσει η ΔΙΣ από την κυβέρνηση


Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην ιεραρχία, καθώς η πλειοψηφία των ιεραρχών , αλλά και κλήρος και πιστοί θεωρούν αυστηρά και ανεφάρμοστα τα μέτρα που έθεσε η κυβέρνηση για να ανοίξουν οι εκκλησίες για πιστούς μονό ανήμερα των Χριστουγέννων και τα Θεοφάνεια. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη (15/12) και Τετάρτη (16/12) , οι Ιεράρχες θα θέσουν την δική τους συμβιβαστική πρόταση προς την Κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η συμβιβαστική πρόταση αφορά άλλη μια ημέρα λειτουργίας, την 1η Ιανουαρίου, του Αγίου Βασιλείου να ανοίξουν οι εκκλησίες στους πιστούς. Να διεξαχθούν κυλιόμενες λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πιστοί, και να επιτρέπεται η ατομική προσευχή από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου. Επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να εισέλθουν στους ναούς και αυτό αν συνδεθεί με τα τετραγωνικά μέτρα (πχ 1 πιστός ανά 10 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η εκκλησία θα διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις και αντίδωρα σε συσκευασία.

Διαβάστε επίσης:
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος ανέφερε: «Δικαίως θα πει ο λαός αυτός, σεβασμιότατε, άγιοι πατέρες, πώς εμένα με αποκλείετε; Με ποιο κριτήριο με αποκλείετε και θα μπουν μόνο εννέα; Ενώ αν υπήρχε μία μεγαλύτερη ελαστικότητα, η Εκκλησία έχει τον τρόπο, όπως το έχει αποδείξει έμπρακτα 10 μήνες τώρα, και τα μέτρα να διασφαλίσει, αλλά και τις πνευματικές ανάγκες του λαού. Παρακαλούμε να αφουγκραστούν οι υπεύθυνοι τις πνευματικές ανάγκες του λαού. Έσπευσε κατά κάποιο τρόπο η πολιτεία να προκαταλάβει με την απόφασή της αυτή την απόφαση της Εκκλησίας. Δημιουργούνται πολύ περισσότερα προβλήματα. Θα το δει αυτό η Ιερά Σύνοδος και θα το εκφράσει επισήμως, να υπάρχει μία ελαστικότητα» ανέφερε.

Ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ζητά ανοιχτούς ναούς, με επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Eνώ επιτρέπεται να βγαίνει ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξει ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάει στην Εκκλησία να προσκυνήσει, να εκκλησιασθεί και να κοινωνήσει.»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος καλεί σε αναμονή, εν όψει της συνεδρίαση της ΔΙΣ: «Η Εκκλησία μέχρι σήμερα, με εκκλησιαστική αγάπη για κάθε άνθρωπο και σε συνεργασία με την πολιτεία, μέσα από τους διακριτούς ρόλους τους, έχει πράξει στο έπακρο το χρέος της. Αναμένουμε και πάλι αυτή την εβδομάδα τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.»

Βέβαια στην Σύνοδο θα εκφραστούν και οι Ιεράρχες, που ζητούν να μην νομιμοποιήσει η εκκλησία την κυβερνητική απόφαση αν δεν υπάρξει συμβιβαστική λύση. Αυτοί οι ιεράρχες θα ζητήσουν να μην ανοίξουν καθόλου οι εκκλησίες για πιστούς, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την συμπεριφορά της και διατάσσοντας τους ιερείς να κρατήσουν κλειστούς του ναούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην πρόταση αυτή προστίθενται από ορισμένους κι άλλες ιδέες όπως πένθιμες κωδωνοκρουσίες, μήνυμα του Αρχιεπισκόπου προς τον λαό και άλλες αντίστοιχου συμβολισμού ενέργειες οι οποίες θα εξωτερικεύσουν μεν την ενόχληση της Εκκλησίας, δεν θα την θέσουν δε σε πρακτικούς και νομικούς κινδύνους.

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο που εκφράζουν σκληροπυρηνικοί ιεράρχες είναι η εκκλησία να αγνοήσει τα κυβερνητικά μέτρα και να προχωρήσει η εκκλησία στην τέλεση των ιερών ακολουθιών και λειτουργιών κανονικά με ανοικτές θύρες και αυτό-οργάνωση εντός των ναών με τήρηση μέτρων και δυνατότητα εισόδου ενός πιστού ανά τ.μ. ναού.

Εκφραστής αυτής της άποψης είναι και ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, ο οποίος μιλώντας στο Open δήλωσε:« Είναι ένας διωγμός! Το λέω με πόνο ψυχής. Δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι πολύ φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο».

Το σίγουρο είναι ότι τις ημέρες της Συνόδου θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ της Εκκλησίας και της πολιτείας δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να ζητήσει και νέα επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ