Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Ανοίγουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία


Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Στη συνομιλία που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά.

Διαβάστε επίσης:

Ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους Μητροπολίτες αλλά και από τους πιστούς για τα περιοριστικά μέτρα και κατέθεσε την συμβιβαστική πρόταση της Εκκλησίας.

Κατά πληροφορίες, και υπό την αίρεση της θετικής γνωμοδότησης από την επιτροπή των ειδικών, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, θα ανοίξουν οι εκκλησίες μόνο για ατομική προσευχή, κατά τα πρότυπα του περασμένου Πάσχα.

Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και για την επιπλέον λειτουργία που είχε ζητηθεί, πέραν δηλαδή της πραγματοποίησης των ιερών ακολουθιών που έχουν εγκριθεί για τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια.

Η προσθήκη θα αφορά στην ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ενώ αναμένεται να υπάρξει μια τροποποίηση των μέτρων, ώστε να επιτραπούν οι κυλιόμενες λειτουργίες εκείνη την περίοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έθεσε και το αίτημα της αύξησης του επιτρεπόμενου αριθμού των πιστών εντός των εκκλησιών. Η Εκκλησία προτείνει στους μικρούς ναούς να βρίσκεται ένα πιστός ανά 15 τμ., ενώ στα αστικά κέντρα να ανέβει το πλαφόν στα 25 άτομα και στους Μητροπολιτικούς ναούς, να φτάσει στους 50.

Ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει και παράπεμψε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, οι εκκλησίες θα ανοίξουν μόνο ανήμερα Χριστουγέννων και Φώτων.

Σε όλες τις εκκλησίες θα επιτρέπονται έως εννέα άτομα, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς έως 25.

Για τα Θεοφάνεια, τόνισε πως δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό χώρο.

Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις αυτές του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποτυπώνονται στο ΦΕΚ για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αναμένει τις προτάσεις της Ιεράς Συνόδου που θα συνεδριάσει την Τρίτη.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • SILVER ALERT στη Νέα Ιωνία - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ηλικιωμένης από τη Νέα Ιωνία. Η Γεωργία Ίσαρη , 70 ετών, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στη Νέα Ιωνία Αττικής, το πρωί...
    Πριν από 14 ώρες
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα