Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: «Το έκανα για την Τουρκία, όχι για τα λεφτά»


Τον αποδέκτη των πληροφοριών που συγκέντρωνε ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο αλλά και τους κόμβους, διαδικτυακούς ή επικοινωνιακούς με τους οποίους διοχέτευε τα στοιχεία αυτά, αναζητούν οι αρχές.
«Φως» αναμένεται να ρίξουν οι 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του και τα οποία βρίσκονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνει ανάκτηση των δεδομένων τους.
Τις αρχές δεν φαίνεται να προβληματίζουν οι φωτογραφίες ή τα βίντεο από τις θέσεις των ελληνικών πλοίων από το κρίσιμο περσινό καλοκαίρι καθώς το πιθανότερο είναι πως ήταν ήδη γνωστά αυτά τα στοιχεία στην τουρκική πλευρά είτε από δορυφόρους είτε από drone.
Ο προβληματισμός των αρχών, αφορά περισσότερο τα στοιχεία που έδινε ο 56χρονος μάγειρας στον 35χρονο γραμματέα του προξενείου σχετικά με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις της ελληνικής φρουράς στο Καστελόριζο, τον αριθμό τους, ακόμη και στοιχεία ταυτότητας μελών αλλά και διοικητών της ελληνικής φρουράς.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, ότι ο 35χρονος είχε ζητήσει από τον μάγειρα να βιντεοσκοπεί ή να ηχογραφεί με το κινητό του, συνομιλίες των στρατιωτικών στο πλοίο που εργαζόταν.
Επίσης έδινε στοιχεία για τις επισκέψεις πολιτικών προσώπων στο Καστελόριζο, με την τελευταία φορά μάλιστα να είναι κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι συναντήσεις του μάγειρα με τον γραμματέα του τουρκικού Προξενείου για την ανταλλαγή πληροφοριών, γινόταν σε καφενεία του λιμανιού της Ρόδου.
Η δράση του 35χρονου, ήταν γνωστή στις διωκτικές αρχές και στην ΕΥΠ από τον Φεβρουάριο του 2017. Η δράση του ξεκίνησε να καταγράφεται από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης:
«Το έκανα για την Τουρκία, όχι για τα λεφτά»
«Δεν το έκανα για τα λεφτά, δεν πήρα χρήματα, το έκανα για να βοηθήσω την Τουρκία», είπε ο 56χρονος στους αστυνομικούς, με βάση τα στοιχεία. Σύμφωνα με όσα ομολόγησε, είχε συμφωνήσει να μεταφέρει στον 35χρονο, πληροφορίες για το πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, για τα νούμερα που αναγράφονται στα ελληνικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην περιοχή, τα οποία και φωτογράφιζε, αλλά και πληροφορίες για τους στρατιωτικούς που επέβαιναν στο πλοίο στο οποίο ο ίδιος εργαζόταν ως μάγειρας. «Κατασκόπευε το νησί μας με ένα σωρό φωτογραφίες από διάφορα σημεία, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Καστελόριζου, Στράτος Αμύγδαλος, μιλώντας στο OPEN.

Στο στόχαστρο το παρελθόν του 56χρονου
Oι Αρχές αυτή την ώρα ερευνούν το ενδεχόμενο ο 35χρονος να είχε δημιουργήσει ολόκληρο δίκτυο κατασκοπείας και συνεπώς ο 56χρονος να μην ήταν ο μόνος του πληροφοριοδότης. Η έρευνα της ΕΥΠ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ενώ ο στενός κλοιός για τους δύο άνδρες άρχισε να σφίγγει όταν σημειώθηκε το επεισόδιο με τη μπογιά στην ελληνική σημαία και το drone στο Καστελόριζο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τελευταία επικοινωνία των δύο ανδρών, οι οποίοι δέχονται κατηγορίες για κατασκοπεία, έγινε στις 6 Νοεμβρίου. Οι συναντήσεις τους πραγματοποιούνταν σε καφενεία της Ρόδου προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες.

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου άρχισε να μιλά για ανεξαρτητοποιήση της Θράκης. Αυτό ήταν και το σημείο μηδέν, είχε ήδη μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ. Για αρκετούς μήνες, λοιπόν, τόσο ο 35χρονος όσο και ο 56χρονος παρακολουθούνταν από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 56χρονος τροφοδοτούσε τον 35χρονο με φωτογραφίες και πληροφορίες από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο.
Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, όταν και η Αστυνομία έκανε την εξής ανακοίνωση για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: "Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών, για παραβίαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο. Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου."

Οι Αρχές κατόπιν έρευνας στα σπίτια των δύο κατηγορουμένων βρήκαν στικάκια και άλλα αντικείμενα τα οποία αναμένεται να εξεταστούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ η δικογραφία θα σταλεί αύριο στον Εισαγγελέα για να αποφασίσει σε τι βαθμό θα κινηθεί εναντίον τους.


Πηγές: skai.gr, ethnos.gr

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ