Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Lockdown: Τι θα γίνει με τις εκκλησίες. Το σχέδιο για το ωράριο και την επανένωση οικογενειών


Αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα για τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην άρση των περιορισμών στο λιανεμπόριο και στα κομμωτήρια, καθώς επίσης και στον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια των εορτών.
Οι συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν εντός της ημέρας αλλά και την Πέμπτη είναι κομβικές για την οριστικοποίηση του σχεδίου.

Οι λεπτοί χειρισμοί που απαιτούνται για τον καλύτερο συντονισμό Πολιτείας – Εκκλησίας ξεδιπλώνονται από το απόγευμα της Τρίτης, όταν και πραγματοποιήθηκε η προαναγγελθείσα επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Στη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και ο τρόπος εορτασμού των Χριστουγέννων στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες.

Είναι σαφές ότι αναζητείται η «χρυσή τομή» στον τρόπο που θα διεξαχθούν οι ακολουθίες της συγκεκριμένης περιόδου, καθώς με τα παρόντα επιδημιολογικά δεδομένα, το μοντέλο που εφαρμόστηκε το περασμένο Πάσχα, μπορεί να κριθεί επισφαλές.

Κατά πληροφορίες οι ομοιότητες σε σχέση με την συγκεκριμένη περίοδο είναι λιγότερες αναφορικά και με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ιεραρχία.

Στους κόλπους της δε, φαίνεται πως ήδη γίνεται επεξεργασία σχεδίων, εν είδει αντιπρότασης στην κυβερνητική απόφαση για τις εκκλησίες.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι μαζί με την εφαρμογή των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων και το αυστηρό ταβάνι στον αριθμό των 50 πιστών εντός της εκκλησίας, θα μπορούσε να κατατεθεί και ως εναλλακτική η διεξαγωγή διπλών λειτουργιών στους ιερούς ναούς.

Στη «φόρμουλα» φαίνεται να περιλαμβάνεται και μια εισήγηση που θέλει να μην γίνεται ρίψη του σταυρού σε εξωτερικούς χώρους ανήμερα των Θεοφανείων.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών αποφάσεων προς το τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει, μέσω τηλεδιάσκεψης και η Ιερά Σύνοδος.


Αναζητείται ασφαλής επιλογή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Για τα υπόλοιπα μέτωπα, διακηρυγμένη είναι η στρατηγική για την άρση των περιορισμών που προβλέπει ότι θα γίνει σταδιακά και μετά από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αυτής της εβδομάδας.

Αναζητείται η ασφαλής επιλογή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο θα συνοδεύεται και από τις απαραίτητες προσαρμογές στο νυχτερινό ωράριο, με δεδομένες τις υφιστάμενες απαγορεύσεις.

Οι αλλαγές στο ωράριο θα αφορούν πρωτίστως στην αποτροπή φαινομένων συνωστισμού αλλά και στην απαραίτητη χρονική ευχέρεια που πρέπει να δοθεί σε καταναλωτές και εργαζόμενους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός κανόνας για την εορταστική περίοδο είναι ότι θα υφίσταται η απαγόρευση της νυχτερινής μετακίνησης αλλά θα επέλθει μια μετατόπιση στην ώρα έναρξης της.

Κατά την εορταστική περίοδο δεν θα προβλέπεται, επίσης, μετακίνηση στα εξοχικά, όμως θα προβλεφθεί μια ευελιξία με την οποία θα καλύπτονται και κατηγορίες όπως οικογένειες τα μέλη των οποίων εργάζονται διαφορετικούς νομούς.

Αντίστοιχη πρόνοια θα ληφθεί για τις περιπτώσεις φοιτητών που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις από αυτές από τις οποίες έλκουν την καταγωγή τους.

Διαβάστε επίσης:
ΕΟΦ: Ανακαλεί βρεφική κρέμα γνωστής εταιρείας. Περιέχει κάδμιο σε υψηλά επίπεδα

πηγή: CNN Greece

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ