Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Ποιος μας κυβερνάει (Μανώλη) ?!



Του Αλέξανδρου Κωνσταντάκη



Ύστερα από ένα νευρωτικό καλοκαίρι, με συνεχείς βομβαρδισμούς και δηλώσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, επιστρέψαμε στις θέσεις μας, όσοι από εμάς είχαν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές φέτος.
Και το ίδιο απαίσιο παιχνίδι να συνεχίζεται δίχως σταματημό. Εκεί όπου όλα βρίσκονταν στην απόλυτη σύγχυση, να σου από το πουθενά και ένας κεφαλικός φόρος που στην ουσία όχι μόνο δεν έχει υποχρέωση κανείς να τον πληρώσει αλλά το βασικότερο δεν έχει λεφτά να τον πληρώσει. Και το αστείο της υπόθεσης είναι πως το έλλειμμα όλο και αυξάνεται. Το μόνο που δεν έχουμε πληρώσει ακόμα είναι το οξυγόνο που αναπνέουμε, βέβαια αν ποτέ ζητηθεί κάτι τέτοιο, ίσως τότε να υπάρξει ξέσπασμα από το λαό, γιατί μέχρι τώρα απλά εκτελούμε ότι μας πασάρει η κυβέρνηση του Γιωργάκη.
Μέσα σε όλη αυτή την ταραχή, ανακοινώθηκε, και το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, με ριζικές αλλαγές, δια χειρός Άννας Διαμαντοπούλου. Μάλιστα, διώχνει και τις παρατάξεις από όλες τις σχολές. Το αν είναι καλό η κακό, σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Με την ίδια όμως λογική, θα πρέπει να διώξουμε και τους καθηγητές των παρατάξεων, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι. Σε καμία περίπτωση δεν είπαμε να τους απολύσει, να τους αλλάξει όμως θέσεις και αρμοδιότητες. Συνήθως ένα πρόβλημα το πιάνεις από την ρίζα του, για να πάψει να υφίσταται και όχι από τα παρακλάδια της ρίζας.
Γνωρίζουμε όλοι, πολύ καλά πως ένα «συμμάζεμα» έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, και στην παιδεία και στην χώρα γενικότερα. Επίσης ξέρουμε πολύ καλά και πως λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει λοιπόν, για να εφαρμοστεί αυτός ο νέος νόμος πλαίσιο για την παιδεία, να αλλάξουν κάποια πράγματα στην βαθύτερη έννοια όμως των πραγμάτων.
Τον αν θα πετύχει αυτό το «πείραμα» ο καιρός θα το δείξει, όντως τα πράγματα μπορεί να είναι και καλύτερα, μπορεί όμως και χειρότερα… Άλλωστε πάντα η νεκροψία στο καθετί, δίνει και τις κατάλληλες απαντήσεις.
Έλα όμως που αυτή τη φορά, όλα έγιναν με λάθος timing. Δεν είναι ποτέ δυνατόν, να γίνονται τέτοιες αλλαγές σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας πείσει κανείς, πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά. Και για ποιο λόγο; Δεν είναι ποτέ δυνατόν, να ξεκινάει η σχολική χρονιά και να μην υπάρχουν βιβλία για τα παιδιά. Άλλωστε είναι κάτι που το δικαιούνται, είναι ένα απαραίτητο εφόδιο για την μόρφωσή τους, και στην τελική όλοι έχουμε πληρώσει και εξακολουθούμε να πληρώνουμε για την εκπαίδευση των παιδιών. Σαν πολίτες είμαστε νόμιμοι απέναντι στο κράτος, ας είναι και εκείνο νόμιμο απέναντι σε εμάς.
Κάποτε, πριν μερικά χρόνια, λέγαμε, πως τα παιδιά θα πηγαίνουν στο σχολείο με τα e-book. Πάλι όμως λάθος timing, ούτε οι γονείς αλλά ούτε το κράτος έχουν να πληρώσουν ένα τέτοιο ακριβό αξεσουάρ. Και καλά να έχεις ένα παιδί, αν έχεις από τρία και πάνω τι κάνεις;
Ωραία μέχρι εδώ, και αφού μας ήρθε η έμπνευση, μετά από δέκα χρόνια που βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμβαδίσουμε με τους κανόνες της, γιατί δεν το κάνουμε σωστά; Είμαστε σε πολλά πράγματα παράνομοι, γιατί δεν εξετάζονται αυτές οι περιπτώσεις; Γιατί δεν συμβαδίζουμε και σε ότι αφορά τον στρατό σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά να χάνονται εκατομμύρια ευρώ ημερησίως και να πληρώνουμε πρόστιμα, για αυτές τις ενέργειές μας; Γιατί να είμαστε μια από τις ακριβότερες χώρες σε σχέση με τους μισθούς που παίρνουμε;
Όταν ήρθε η «τρόικα», δεν είπε σε κανέναν πολιτικό, κόψε από τον λαό και ξεζούμισε τον. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε από το πώς εξελιχτήκαν τα πράγματα στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, καθώς η αντιμετώπιση του κράτους προς του πολίτες, έδειξε πως τους σέβεται.
Η διαδικτυακή έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Μπριτάνικα, αναφέρει: « Η χειρότερη οικονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ αυτή η γενιά».
Και αυτό το τραγικό γεγονός, οφείλεται στο ότι υπήρχε παγκόσμια, μια τάση απληστίας από όλες της πλευρές, όπως επίσης και μια αλόγιστη τάση δανεισμού, με αποτέλεσμα αυτή φούσκα να ξεφουσκώσει.




Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • SILVER ALERT στη Νέα Ιωνία - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ηλικιωμένης από τη Νέα Ιωνία. Η Γεωργία Ίσαρη , 70 ετών, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στη Νέα Ιωνία Αττικής, το πρωί...
    Πριν από 1 ημέρα
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα