Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για την πρόταση μομφής: Ούτε οι βουλευτές του δεν γνώριζαν τι θα πει στη Βουλή! Η στάση του ΚΙΝΑΛ


Ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν γνώριζαν ότι ο πρόεδρος του κόμματός τους Αλέξης Τσίπρας θα έπαιρνε σήμερα το λόγο στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προκειμένου να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση πάρθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε ο κ. Τσίπρας με στενούς του συνεργάτες και δεν ενημέρωσε ούτε καν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να διατηρήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού προς την κυβέρνηση.

Όπως είπε στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πήρε το λόγω εκτάκτως, γιατί θα πρέπει πλέον να καταστεί σαφές ότι δεν αξίζει στους πολίτες, δεν αξίζει στην κοινωνία, δεν αξίζει σε αυτή τη χώρα τόση παρακμή.

Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά, «ζητάω σήμερα εκτάκτως το λόγο επειδή μια εδώ και πολλές μέρες γνωστή κακοκαιρία έθαψε στο χιόνι ολοκληρωτικά και οριστικά το επιτελικό κράτος του κύριου Μητσοτάκη, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας, αφήνοντάς τους στους δρόμους και χωρίς ρεύμα ακόμα και σήμερα. Χωρίς βοήθεια, χωρίς οι κραυγές αγωνίας τους να φτάσουν ποτέ στον εξαφανισμένο τις δύσκολες ώρες της κρίσης πρωθυπουργό και έθαψε επίσης αυτός ο χιονιάς και τις τελευταίες αυταπάτες ότι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση έχουν την θέληση και τη δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη τους, να διδάσκονται από τις ολιγωρίες και τα αποτελέσματα της πολιτικής και των ιδεοληψιών τους».

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία μεν, τάραξε τα νερά ωστόσο.

Πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού εν πολλοίς καθώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει από αυτή την ψηφοφορία. Ωστόσο, έρχεται την ώρα που σε μερίδα της κοινής γνώμης επικρατεί δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κακοκαιρία «Ελπίδα», ενώ η κούραση από την πανδημία είναι πλέον φανερή στην κοινωνία.

Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η απόφαση Τσίπρα ελήφθη χθες και δεν την ανακοίνωσε παρά μόνο σε ένα πολύ στενό επιτελείο ανθρώπων για να διατηρήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Την απόφασή του ανακοίνωσε το πρωί στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση, ενώ αντιθέτως θα την συσπειρώσουν. Ωστόσο, εκτιμούν ότι «καβαλάει το κύμα της δυσαρέσκειας που επικρατεί σε ένα μέρος της κοινής γνώμης» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί ως το κόμμα που αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών. Παράλληλα, στην τριήμερη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα έχει την άνεση να ξεδιπλώσει πλήρως την αντιπολιτευτική ρητορική του.

Τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ, η σύσκεψη υπό τον Ανδρουλάκη

Στο Κίνημα Αλλαγής ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκάλεσε σύσκεψη με συνεργάτες του προκειμένου να χαράξουν την γραμμή που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση, όπως είχε κάνει άλλωστε και με την προηγούμενη. Ο Ν. Ανδρουλάκης αναμένεται να τοποθετηθεί επ’ αυτού (πριν τους άλλους αρχηγούς) απόψε στις 19:15 σε συνέντευξη στο Open την οποία είχε προγραμματίσει πριν από την εξέλιξη της Βουλής.

Στελέχη του κόμματος, αναγνωρίζουν ότι το timing Τσίπρα ήταν σωστό. «Αν είχαμε την δυνατότητα θα το κάναμε κι εμείς» λένε, καθώς για να καταθέσει ένα κόμμα πρόταση μομφής απαιτούνται 50 βουλευτές. Μάλιστα, το iefimerida.gr πληροφορείται ότι στο ΚΙΝΑΛ είχαν σχεδιάσει να ζητήσουν προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της κακοκαιρία «Ελπίδα», αλλά τους πρόλαβε ο Αλέξης Τσίπρας με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σ’ αυτή την κίνηση για μια σειρά από λόγους που εδράζονται κυρίως στον ίδιο και στην εικόνα του κόμματός του προς τα έξω και λιγότερο στην κυβέρνηση.


Λένε δηλαδή, ότι ο Αλ. Τσίπρας βλέποντας την διαρκή φθορά του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπήσεις, επιχειρεί να αντεπιτεθεί με μια σειρά κινήσεων. Σ' αυτές εντάσσονται η πρόταση μομφής αλλά και η πρότασή του για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από τη βάση. Επίσης θεωρούν ότι πρόκειται για μια κίνηση πυγμής και προς το εσωκομματικό του ακροατήριο, μετά τις αντιδράσεις που συνάντησαν οι εισηγήσεις του.

«Με την πρόταση μομφής επιδιώκει να δηλώσει ότι αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτός και είναι παρών» λέει πολύπειρο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ. «Στριμωγμένος από τις δημοσκοπήσεις όπου όχι μόνο δεν κερδίζει, αλλά βλέπει το ΚΙΝΑΛ να είναι μια ανάσα πίσω του, ο Τσίπρας κάνει ό,τι μπορεί. Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί είναι ότι ο κόσμος του κέντρου που στήριξε ΝΔ και Μητσοτάκη στις τελευταίες εκλογές για να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να επιστρέψει στις αγκάλες του» συμπληρώνει κομματικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Ένας ακόμη λόγος που θεωρούν στη Χ. Τρικούπη ότι συνέβαλε στην κίνηση Τσίπρα, είναι το εγγενές μειονέκτημα της απουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη από τη Βουλή την οποία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Γνωρίζουν ότι τα φώτα θα πέσουν κυρίως στη μάχη μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις ως τώρα στη Βουλή του επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλη Κατρίνη, αλλά και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος. Γι’ αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ίδια ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, πριν τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να δώσει το στίγμα του.

"Ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει το αποτυχημένο χθες"

Ταχύτατη ήταν η αντίδραση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, στην πρόταση μομφής που υπέβαλε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρει πως κατά την διαδικασία στη Βουλή «θα φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας».

Οι πολίτες, συνεχίζει ο κ. Οικονόμου, «θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει. Δε θα μιλήσω για τη σύγκριση, στο αποτέλεσμα, στο ύφος και στα πρόσωπα με τη δική του Κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί αυτή είναι καταλυτική και αυταπόδεικτη, αλλά γιατί το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες, που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει».

Ολόκληρη η δήλωση του κυρίου Οικονόμου είναι η ακόλουθη:
"Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα, τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας. Θα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης, μια συζήτηση που οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα. Θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει. Δε θα μιλήσω για τη σύγκριση, στο αποτέλεσμα, στο ύφος και στα πρόσωπα με τη δική του Κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί αυτή είναι καταλυτική και αυταπόδεικτη, αλλά γιατί το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες, που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει, αλλά οι ανάγκες του σήμερα και οι προκλήσεις του αύριο."

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ - Μαγειρίτσα εορταστική, κοκκινιστή για την Ανάσταση! Είναι εξαιρετικά νόστιμη και μπορείτε να τη σερβίρετε είτε σκέτη, σαν κοκκινιστό φαγάκι (δεν είναι σο...
    Πριν από 1 ημέρα
  • SILVER ALERT στη Μαγνησία - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ενηλίκου, στη Μαγνησία. Ο Καραμπατσής Ιωάννης, 49 ετών, εξαφανίστηκε στην περιοχή του Πτελεού Μαγνησίας, την 23/04/24...
    Πριν από 2 ημέρες