Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Θρίλερ ο θάνατος των 3 παιδιών. Ξεχωριστές δικογραφίες για κάθε ανήλικο. Τι εξετάζει το Ανθρωποκτονιών


Τεράστια είναι τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει σχετικά με την υπόθεση των θανάτων των 3 μικρών κοριτσιών στην Πάτρα, αφού ιατροδικαστές και γιατροί αδυνατούν να καταγράψουν συγκεκριμένα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία. Από την Πέμπτη την υπόθεση ανέλαβαν οι αξιωματικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών οι οποίοι καλούνται να λύσουν το μυστήριο.

Η ανάθεση έγινε μετά την προκαταρκτική που διέταξε ο εισαγγελέας εφετών της Πάτρας. Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών πρόκειται να ερευνήσουν τους ιατρικούς φακέλους των παιδιών, ενώ θα συγκεντρώσουν πραγματογνωμοσύνες, ιατροδικαστικές εκθέσεις και θα προχωρήσουν σε κλήση μαρτύρων.

Στους μάρτυρες αυτούς συγκαταλέγονται και οι ιατροδικαστές που πραγματοποίησαν τις νεκροψίες στις σορούς των τριών κοριτσιών και το προσωπικό των παιδιατρικών κλινικών καθώς υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως υπήρχε δυσκολία στον προσδιορισμό των αιτιών των τριών θανάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καλλιθέα: Εντοπίστηκε νεκρός 33χρονος με σφαίρα στο κεφάλι. Το πιθανότερο σενάριο


Κοινή δήλωση – έκκληση των γονιών

Οι γονείς των τριών παιδιών από την Πάτρα, που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρία χρόνια, περιμένουν, όπως τονίζουν, να μάθουν, πώς έφυγαν τόσο πρόωρα και άδικα τα παιδιά τους. Τα τρία αδέρφια που πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια, χωρίς οι γιατροί να μπορούν να τους δώσουν εξηγήσεις τι έφταιξε. Τα σενάρια που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες μέρες, τους οδήγησαν στην απόφαση να περιγράψουν για ακόμα μια φορά τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους και να ζητήσουν σεβασμό στο δράμα που περνάνε.

Τη δήλωση συνέταξε ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί, Δημήτρης Καράμπελας: «Οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα» τονίζεται χαρακτηριστικά. Από εισαγγελική πηγή έγινε γνωστό ότι εκφράστηκε απορία για το μυστήριο που καλύπτει τους τρεις «απρόσμενους» θανάτους: της 7 μηνών Ιριδας, της 3,5 ετών Μαλένας και πρόσφατα της 9χρονης Τζωρτζίνας. «Με τον κοινό νου φαντάζει ακατανόητο, όχι σε μια περίπτωση, αλλά σε τρεις που έπληξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την ίδια οικογένεια, να μην υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις. Αυτές οι απαντήσεις υπάρχουν και πρέπει να βρεθούν», ήταν το χθεσινό σχόλιο της ίδιας Εισαγγελικής πηγής.

Η δήλωση των γονιών

«Εκ μέρους των γονέων των τριών ανηλίκων τέκνων που ’’έφυγαν’’ τόσο πρόωρα από τη ζωή, Εμμανουήλ Δασκαλάκη και Σωτηρίας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, δηλώνω τα εξής: «Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην Πατραϊκή κοινωνία, όσο και την ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν. Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζουν ότι:

(α) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

(β) Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι γιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

(γ) Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ’’ρίξουν φως’’ στα αίτια θανάτου της.

Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.

Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».

Παρέμβαση εισαγγελέα

Από εισαγγελική πηγή έγινε γνωστό ότι μετά τη λεπτομερή ανάγνωση των δημοσιευμάτων, εκφράστηκε απορία για το μυστήριο που καλύπτει τους τρεις «απρόσμενους» θανάτους της 7 μηνών Ιριδας, της 3,5 ετών Μαλένας και πρόσφατα της 9χρονης Τζωρτζίνας. «Με τον κοινό νου φαντάζει ακατανόητο, όχι σε μια περίπτωση, αλλά σε τρεις που έπληξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την ίδια οικογένεια, να μην υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις», ήταν το χθεσινό σχόλιο της ίδιας εισαγγελικής πηγής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Λόγω της λεπτότητας και σοβαρότητας του θέματος, η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει τύχει συνδρομής απ’ όλες τις εισαγγελικές βαθμίδες, αφού οι μυστηριώδεις θάνατοι έχουν απασχολήσει τους πάντες σε δικαστικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. Οπως έγινε γνωστό, με βάση την εντολή για την διενέργεια της προκαταρτικής εξέτασης, πρόκειται να κληθούν για να καταθέσουν οι γονείς των τριών κοριτσιών, οι ιατροδικαστές που συνέταξαν εκθέσεις για τους «μυστηριώδεις» θανάτους και οι γιατροί των παιδιών.


Σύμφωνα με το thebest.gr, η αιτία θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο Παίδων πριν από περίπου δέκα ημέρες παραμένει αδιευκρίνιστη. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Αθηνών, Σωτήρη Μπουζιάνη, που διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή της 9χρονης, δεν κατάφερε να προσδιορίσει τον λόγο της καρδιακής ανακοπής της μικρής. Υπενθυμίζεται πως με τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις, δεν αποκλείεται να εξεταστούν και τα όργανα της μικρής σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού.

Η οικογένεια αποχαιρέτησε την περασμένη Πέμπτη την 9χρονη Τζωρτζίνα, ενώ είχαν χάσει το μεσαίο τους παιδί - την 3,5 ετών Μαλένα - το 2019 από ηπατική ανεπάρκεια και το 2020 την μόλις 6 μηνών Ιρίδα από μια σπάνια νόσο φλεβοκόμβου.

Αρνητικός ο γονιδιακός έλεγχος στους γονείς

Παράλληλα αυτό που γεννά απορίες στους γιατρούς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση είναι ότι έγινε και ενδελεχής γονιδιακός έλεγχος στους γονείς των τριών κοριτσιών για πιθανή ύπαρξη κάποιου κληρονομικού νοσήματος, ο οποίος όμως ήταν αρνητικός.

Βέβαια άλλοι επιστήμονες τόνιζαν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι αν ο γονιδιακός έλεγχος ήταν αρνητικός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κληρονομικότητας. Μπορεί απλά να μην το έδειξε κάποια τυχούσα ανωμαλία. Ωστόσο άλλοι επιστήμονες τονίζουν πως τίποτε δεν προμήνυε τόσο τον θάνατο της Ιριδας από αγενεσία φλεβοκόμβου (καρδιακή νόσος) όσο και της Τζωρτζίνας. Γνωστός καρδιολόγος πάντως τόνισε στην «Π» πως με τη συγκεκριμένη πάθηση γεννιέσαι, αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο.

“Η ιατρική κοινότητα σε Πάτρα και Αθήνα αδυνατεί να διαπιστώσει τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο τα τρία κοριτσάκια της οικογένειας Δασκαλάκη. Και ξαφνικά αναλαμβάνει την υπόθεση η Αστυνομία και μάλιστα το Ανθρωποκτονιών. Αυτό μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει. Δεν πρόκειται για θανάτους που οφείλονται σε παθολογικά αίτια”.

Με αυτά τα λόγια αξιωματούχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιγράφει στο enikos.gr τι σημαίνει η εμπλοκή των δικαστικών και αστυνομικών αρχών στην υπόθεση – θρίλερ της Πάτρας. Από τις πρώτες ενέργειες που έκαναν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, μόλις ανέλαβαν την υπόθεση, είναι η εκ νέου ανάλυση των τοξικολογικών εξετάσεων των δύο παιδιών που πέθαναν, της 3,5 ετών Μαλένας και της μόλις 6 μηνών Ίριδας, ενώ αναμένονται οι αντίστοιχες εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας που απεβίωσε πρόσφατα.

Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι οι τοξικολογικές θα λύσουν την μυστηριώδη υπόθεση. Όπως εξηγούν οι έμπειροι αστυνομικοί του ανθρωποκτονιών στο enikos.gr, αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, είναι πιθανόν αυτό να έγινε με την ενέσιμη χορήγηση κάποιας θανατηφόρας ουσίας από άνθρωπο που έχει αντίστοιχες γνώσεις. Υπάρχουν όμως ουσίες που δεν ανιχνεύονται και προκαλούν θάνατο λόγω ανακοπής. Όπως για παράδειγμα η ινσουλίνη.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στα δύο κοριτσάκια της οικογένειας ενδέχεται να μην ήταν όσο στοχευμένες θα έπρεπε, αναζητώντας κάποια θανατηφόρα ουσία, καθώς δεν υπήρχε υπόνοια εγκληματικής ενέργειας. Οι εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας όμως θα γίνουν πλέον υπό άλλο πρίσμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητηθεί ακόμη και η εκταφή του παιδιού που πέθανε πριν από λίγες ημέρες, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Καταθέσεις γιατρών και ιατροδικαστών

Οι αστυνομικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών θα ζητήσουν από τους γιατρούς που παρακολουθούσαν ιατρικά τα κοριτσάκια σε Πάτρα και Αθήνα, να καταθέσουν και να περιγράψουν με λεπτομέρειες τι συνέβη τις ημέρες που τα παιδιά νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία των δύο πόλεων.

Βασικό σημείο της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr και μια από τις ερωτήσεις που πρόκειται να κάνουν οι αστυνομικοί στους γιατρούς είναι ποια ήταν η συμπεριφορά της μητέρας των παιδιών που βρισκόταν μαζί τους, όσο αυτά νοσηλεύονταν, αλλά και ποια η αντίδραση της όταν τα κοριτσάκια κατέληξαν. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό η μητέρα ήταν μόνη με τα παιδιά της όταν εξέπνευσαν και ήταν αυτή που ενημέρωσε τους γιατρούς για τον θάνατο τους.

Κατάθεση θα δώσουν και η ιατροδικαστής της Πάτρας Αγγελική Τσιόλα και ο ιατροδικαστής της Αθήνας Σωτήρης Μπουζιάνης που νεκροτομήσαν τα κοριτσάκια και δεν έχουν καταλήξει στην αιτία που προκάλεσε την ανακοπή και στα τρία παιδιά.

Πώς θα συνεχιστεί η έρευνα Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των ιατρικών φακέλων και των τριών παιδιών, η ανάλυση τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων αλλά και οι καταθέσεις γιατρών και ιατροδικαστών, το Ανθρωποκτονιών θα υποβάλλει στην Εισαγγελία Πάτρας τα αποτελέσματα της έρευνας. Θεωρείται βέβαιο ότι το επόμενο βήμα είναι να ζητηθεί από τον Εισαγγελέα η εξέταση των γονιών των τριών παιδιών, κάτι που δεν αναφέρεται στην κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία σε αυτή την πρώτη φάση. Εκτός κι αν προκύψουν στοιχεία και ύποπτοι, νωρίτερα.

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ - Μαγειρίτσα εορταστική, κοκκινιστή για την Ανάσταση! Είναι εξαιρετικά νόστιμη και μπορείτε να τη σερβίρετε είτε σκέτη, σαν κοκκινιστό φαγάκι (δεν είναι σο...
    Πριν από 4 ημέρες
  • SILVER ALERT στη Μαγνησία - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ενηλίκου, στη Μαγνησία. Ο Καραμπατσής Ιωάννης, 49 ετών, εξαφανίστηκε στην περιοχή του Πτελεού Μαγνησίας, την 23/04/24...
    Πριν από 5 ημέρες